Nagrade za izvještavanje o LGBT temama

Nagrade za izvještavanje o LGBT temama

Portal Radio Sarajevo, magazin DANI i Federalna televizija dobitnici su priznanja za kontinuirano, profesionalno i etičko izvještavanje  o LGBT temama u 2013. godini.

Foto: Radio Sarajevo

Dodjela nagrada održana je 12.12.2013. u Art kinu Kriterion, gdje je nagrada portalu Radio Sarajevo obrazložena činjenicom da se "tokom proteklih nekoliko godina, a naročito 2013. godine, pokazao kao profesionalan medij, sa odgovornom uređivačkom politikom i pristupom izvještavanju o LGBT temama", te da se nagrada dodjeljuje zbog "društveno angažiranog izvještavanja o pravima, umjetnosti, kulturi, političkim i društveno relevantnim temama vezanim za lezbejke, gej muškarce, biseksualne i transredne osobe."

Nagrada zbog jasne uređivačke politike kada je u pitanju pisanje o društveno relevantnim problemima i pitanjima vezanim za LGBT osobe pripala je urednici magazina DANI Dženani Karup-Druško, a zbog nastojanja da LGBT teme uvede u javni prostor nagradu je dobila Federalna televizija.

Nagrada je dio projekta "Uvođenje LGBT tema u glavne tokove medijske scene u BiH" koji Sarajevski otvoreni centar (SOC) realizuje u saradnji sa Internewsom u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Radio Sarajevo