Mediji i LGBT zajednica

Publikacija

Mediji i LGBT zajednica

Ističući stav da mediji imaju veliki uticaj na stvaranje slike o homoseksualnim osobama, lezbijska organizacije LORI iz Rijeke objavila je priručnik za novinare "Mediji i LGBT zajednica" sa porukom da negativni stavovi prema LGBT osobama nisu bazirani na iskustvu, već neinformisanosti.

Naziv: „Mediji i LGBT zajednica“ - Priručnik za novinarke i novinare o LGBT zajednici

Izdavač: Lezbijska organizacija Rijeka "Lori", 2004.

Priručnik je namenjen prvenstveno predstavnicima medija, ali i svima koji su se na bilo koji način susreli sa LGBT tematikom, a žele biti nepristrani, prevazići svoje predrasude i stati na stranu pravne jednakosti i poštovanja svih ljudi.

Priručnik započinje interesantnim upitnikom namenjenim heterokseksualcima, koji sadrži pitanja koja heteroseksualne osobe često postavljaju lezbijkama i gej muškarcima. Pitanjima "šta misliš da je pruzrokovalo tvoju heteroseksualnost," "da li je moguće da je tvoja heteroseksualnost samo prolazna faza," "kome si i kada otkrio svoje heteroseksualne sklonosti," i sličnim, autorke publikacije nastoje da naznače stepen nerazumevanja heteroseksualaca usmerenog ka homoseksualnoj populaciji na našim prostorima.

U periodu od 2001. do 2004. godine, aktivistkinje LORI su skenirale pisanje 145 štampanih medija u Hrvatskoj u vezi sa LGBT tematikom i homoseksualnošću. Ova vrlo podrobna analiza pokazuje u drugom delu priručnika "da se homoseksualnosti većinom pristupalo senzacionalistički i površno, te da su iznimno rijetki tekstovi koji problematiziraju nesnošljivost okoline i sustavno uskraćivanje građanskih prava osobama homoseksualne orijentacije". Uz ove podatke dati su i objavljeni tekstovi, koji su naznačeni kao primeri takve netolerancije medija prema LGBT populaciji.

Priručnik, između ostalog, daje i objašnjenja termina u vezi sa LGBT tematikom, popis zakona u Hrvatskoj koji zabranjuju diskriminaciju na osnovi seksualne orijentacije, potom rezolucije EU u vezi sa ovom temom, kontakte organizacija u Hrvatskoj koje se bave ljudskim pravima LGBT osoba, te prikaz stanja prava istopolno usmerenih osoba u svetu. Da bi se dao dublji uvid u "transrodnost", "queer", i "interseksualnost", u priručniku su objašnjeni i najčešći mitovi i zablude o homoseksualnosti.

Lezbijska organizacija LORI (www.lori.hr) osnovana je u Rijeci 2000. godine sa osnovnim ciljem adekvatnog informisanja i senzibiliranja javnosti za prihvatanje LGBT zajednice, uklanjanja predrasuda i homofobije, ukidanja diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja, te ostvarenja stvarne jednakosti pred zakonom. Priručnik "Mediji i LGBT zajednica" je u znatnoj meri doprineo postavljenom cilju.

Priručnik je besplatan i dostupan online u pdf formatu ovdje.