KRIK pravosnažno osuđen zbog termina ''optuženi narko-bos''

KRIK pravosnažno osuđen po Koluvijinoj tužbi

KRIK pravosnažno osuđen zbog termina ''optuženi narko-bos''

KRIK osuđen za kršenje pretpostavke nevinosti Predragu Koluviji kome se sudi da je organizator kriminalne grupe.

foto: KRIK

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je KRIK osuđen za kršenje pretpostavke nevinosti Predragu Koluviji, kome se sudi po optužbi da je organizator kriminalne grupe koja je proizvela više od tonu i po marihuane, javio je KRIK u petak.

Koluvija je KRIK tužio jer je u vijesti sa suđenja “Zakazan početak suđenja za Jovanjicu 2” nazvan “optuženi narko-bos”. Ovaj medij presudom je, kako se dodaje, dužan da mu isplati ukupno 89.800 dinara na ime odštete i troškova suđenja, dok je čitav proces ovu redakciju koštao oko 2.000 eura.

Ovo je, kako je istaknuto, prva pravosnažna presuda na štetu KRIK-a, a redakcija će, dodaje se, upotrijebiti sva preostala pravna sredstva – izjavit će reviziju Vrhovnom sudu i ustavnu žalbu Ustavnom sudu.

Apelacioni sud u Beogradu nije usvojio objašnjenje iz KRIK-ove žalbe da je tekst zbog kojeg je Koluvija tužio redakciju izvještaj sa suđenja koje traje i da je u njoj jasno navedeno da je optužen, a ne osuđen te, kako se dodaje, prosječan čitalac ne može da bude u zabludi da li je Koluvija osuđen ili ne.

“Za sud nije bilo relevantno objašnjenje da su u tekstu korišćeni izrazi ‘optuženi i optužba’ i ‘prema tvrdnjama tužilaštva’, da je objavljena i Koluvijina odbrana, kao i da je reč o temi od velikog značaja za javnost”, navedeno je iz KRIK-a.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović je tokom suđenja objasnio da novinari u tekstovima ne mogu da koriste duge i nerazumljive pravne formulacije, već koriste kolokvijalne izraze koje svi razumiju.

“U slučaju (da koristimo isključivo pravne izraze), kada spomenemo Koluviju, morali bismo uvek za njega da napišemo da je – optužen kao organizator organizovane kriminalne grupe koja je imala za cilj vršenje krivičnih dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, objasnio je Dojčinović.

Istakao je i da se KRIK u ovom slučaju ugledao na vodeće svjetske medije, poput Guardiana, Washington Posta i Reutersa, koji, kako se dodaje, izvještavaju na isti način i koriste engleski izraz “accused narco boss” koji, kako piše medij, u doslovnom prevodu na srpski jezik znači “optuženi narko-bos”.

KRIK podsjeća da su novinarska udruženja i medijske organizacije istakli ranije da ovaj medij nije prekršio pretpostavku nevinosti i Koluvijinu tužbu ocijenili kao pritisak na redakciju i pokušaj ušutkivanja. Cilj tužbi, kako su naveli, jeste da KRIK prestane da izvještava o “Jovanjici”, jednom od, naglasio je KRIK, najvažnijih slučajeva u državi.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Zorica Đaković, ipak, smatra da je KRIK time što je u vijesti napisao da je Koluvija “optuženi narko-bos”, kao i da se radi o “plantaži marihuane”, Koluviju “označio učiniocem kažnjivog krivičnog djela, iako o tome ne postoji odluka suda.”

„Iznete činjenične tvrdnje u vezi sa tužiocem su netačne i po prirodi podobne da dovedu do duševnih bolova, te je tužilac nakon objavljivanja članka osećao veliku sramotu”, piše u presudi Apelacionog suda.

Ovim je Apelacioni sud potvrdio prethodnu presudu koju je donijela sutkinja Višeg suda u Beogradu Bojana Čogurić.

KRIK između ostalog piše da se protiv KRIK-a i novinara redakcije trenutno vodi 16 postupaka, a među najnovijim su dvije tužbe sudije Apelacionog suda u Beogradu Dušanke Đorđević kojima, između ostalog, traži i zatvorske kazne i zabranu rada za novinare.

Kompletan tekst je dostupan na ovom linku.

Izvor: KRIK

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.