Sutkinja tužila KRIK, traži zatvor za novinare i zabranu rada

Sutkinja tužila KRIK, traži zatvor za novinare i zabranu rada

Sutkinja tužila KRIK, traži zatvor za novinare i zabranu rada

KRIK smatra da ovaj slučaj predstavlja nezabilježen pritisak na rad medija
 
foto: KRIK
 
Sutkinja Apelacionog suda u Beogradu Dušanka Đorđević podnijela je dvije tužbe protiv KRIK-a zbog baze podataka „Prosudi ko sudi“ u okviru koje je ovaj medij istraživao rad pravosuđa, između ostalog i njen rad, objavio je KRIK danas.
 
Tužbama koje je podnijela zajedno sa suprugom advokatom Aleksandrom osim novčane odštete traži i dvogodišnju zabranu rada novinarima i po deset mjeseci zatvora, zbog, piše KRIK, navodne povrede prava na privatnost.
 
U tužbi Đorđević, koja je kako piše KRIK poznata po tome što je bila članica vijeća koje je oslobodilo optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije, tvrdi da joj novinari KRIK-a „crtaju metu” i pomažu kriminalcima da je pronađu. KRIK piše da smatra da je ovo do sada nezabilježen pritisak na rad medija i da predstavlja pokušaj da se novinarima zabrani da izvještavaju o radu i integritetu sudija.
 
KRIK objašnjava da su bazu o sudijama pokrenuli krajem 2020. godine s ciljem povećanja transparentnosti sudstva u Srbiji. Baza je, piše KRIK, nastala upravo iz potrebe da se građani upoznaju sa radom pravosuđa, a u njoj nije objavljeno bilo šta što bi moglo da ugrozi bezbjednost sudija.
 
Uprkos tome, navodi KRIK, Đorđević u tužbama tvrdi da su joj novinari povrijedili privatnost time što su objavili njeno ime i funkciju u Apelacionom sudu u Beogradu, kao i koliko nekretnina sa suprugom posjeduje. 
 
„Okrivljeni ovakvim, po našem zakonu zabranjenim objavljivanjem podataka, pozivaju na javni linč upravo onih sudija koji se svakodnevno bore da pripadnike organizovanog kriminala sklone iz našeg društva, a ujedno i da ih označe i nacrtaju na njih i njihove porodice mete kako bi ih pripadnici organizovanog kriminala jasno i lako identifikovali i pronašli“, piše u tužbi.
 
Za novinare KRIK-a se tvrdi i da rade „pod navodnim plemenitim ciljem borbe protiv kriminala” i to u „neregistrovanom” mediju, no portal KRIK ističe da je registrovan u skladu sa zakonom. 
 
„Ovo je možda i najveći pritisak na KRIK do sada, ali ove tužbe indirektno ugrožavaju i sve druge medije u Srbiji. Nas tuži visokopozicionirana sudija i tvrdi da nismo smeli ni ime da joj objavimo, dakle mi smo sada stavljeni u poziciju da na sudu branimo ne samo naš rad, već i zakonsko pravo novinara da pišu o onima koji vrše vlast”, kaže urednik KRIK-a Stevan Dojčinović.
 
„Građani moraju da budu svesni da će se na ovim suđenjima zapravo odlučivati da li će novinarima u Srbiji biti dozvoljeno da uopšte spominju sudije, a kamoli da li će smeti da kritikuju ili analiziraju njihov rad. Zato ove tužbe vidimo kao direktno gušenje slobode medija, jer je praćenje rada i imovine funkcionera jedan od osnovnih novinarskih zadataka”, objasnio je Dojčinović.
 
U profilu Dušanke Đorđević koji se nalazi u KRIK-ovoj bazi navedeni su podaci o njenom napredovanju u pravosuđu, opisani su ključni predmeti u kojima je sudila, kao i informacije o broju nekretnina koje sa suprugom posjeduje – pet stanova, dvije garaže, poslovni prostor u Beogradu, kao i zemljište nadomak Bajine Bašte. KRIK naglašava da ni za jednu od ovih nekretnina nije naveo adresu, čime nije ugrozio sigurnost sutkinje i njenog supruga.
 
Portal je izvijestio i da su novinari KRIK-a prije objavljivanja njenog profila u bazi podataka kontaktirali Đorđević i dali joj priliku da detaljno odgovori na njihova otkrića i objasni kako su ona i suprug stekli imovinu. Ona je to odbila i u pisanom odgovoru navela da novinari nemaju pravo da se time bave i da je to krivično djelo. 
 
Kompletan tekst KRIK-a dostupan je na ovom linku.

Izvor: KRIK

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.