Kampanja klevetanja istraživačke novinarke iz Albanije mora prestati

Kampanja klevetanja istraživačke novinarke iz Albanije mora prestati

Kampanja klevetanja istraživačke novinarke iz Albanije mora prestati

Medijske organizacije upozoravaju na napade na Olu Xama.

foto: Women Press Freedom

Kampanja klevetanja protiv albanske istraživačke novinarke Ole Xame, koja radi za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN), ponovo se intenzivirala ranije ovog mjeseca, javile su Evropska federacija novinara (EFJ) i mreža SafeJournalists.

Informativne platforme Prapaskena.com i DITA, javljaju medijske organizacije, objavile su članke u kojima napadaju novinarku, njenu porodicu. Riječ je o rodno zasnovanim napadima, ali i o otkrivanju privatne adrese novinarke.

EFJ zajedno sa SafeJournalists mrežom poziva ove medije da zaustave svoje štetne napade koji, kako je naglašeno u saopštenju, traju od jula 2023.

Nakon što je njen članak o projektu o javno-privatnom partnerstvu za spalionicu otpada u Tirani objavljen na portalu Reporter.al u julu 2023. godine, novinarka je podvrgnuta kampanji klevete. Organizacije tvrde da je napade pokrenuo gradonačelnik Tirane Erion Veliaj. Iako je Veliaj negirao da je igrao aktivnu ulogu u tome, EFJ piše da je na članak Ole Xama on reagovao ličnim napadima na nju.

Portal Prapaskena je 1. marta 2024. kritikovao Olu Xama jer nije koristila svoje prezime u građanskoj tužbi za klevetu koju je prije nekoliko mjeseci podnijela protiv portala, sugerišući da bi mogla skrivati “mračnu prošlost” ili “ilegalne aktivnosti”. “Skratiti moje ime i uzeti prezime mog muža nije zločin”, izjavila je novinarka te dodala da je situacija postala nepodnošljiva kada su kolateralna šteta od napada postali članovi njene porodice. Prapaskena je otkrila njeno ime i osjetljive podatke poput adrese, čime je ugrozila novinarku i njenu porodicu, istaknuto je iz EFJ-a.

Predsjednica EFJ-a Maja Sever je kazala da uporni napadi na Olu Xama zbog otkrivanja umiješanosti političara na visokom nivou u korupciju upravljanja otpadom u Tirani moraju prestati.

Dodala je da na Međunarodni dan žena izražava solidarnost sa novinarkom, ali i svim novinarkama koje su na meti jer su, kako je rekla, novinarke i žene.

“Seksističke uvrede koje primaju novinarke širom svijeta su užasne i štete društvu u cjelini”, kazala je Sever.

EFJ je podcrtao da klevetničke kampanje protiv novinara i novinarki ne samo da kaljaju njihov ugled, već i ugrožavaju njihove živote i njihovu mogućnost da slobodno izvještavaju o informacijama koje su od javnog interesa. Pozvali su nadležne vlasti da istraže i osude uznemiravanje novinarke te da pruže neophodnu zaštitu kako bi spriječili daljnju eskalaciju.

Mreža SafeJournalist je u saopštenju koje prenosi Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazila duboku zabrinutost zbog uznemirujućeg trenda medijskih kuća koje se bave kampanjama narušavanja reputacije novinara, što se, kako je navedeno, vidi u slučaju Ole Xama.

“Ovakvo ponašanje šteti ugledu pojedinaca u novinarskoj zajednici i značajno narušava povjerenje javnosti u medije u cjelini”, saopštili su iz mreže.

Istakli su da se solidarišu sa novinarkom i da podržavaju njeno pravo da izvještava slobodno i bez zastrašivanja. Takođe su pozvali medije uključene u kampanju protiv novinarke da odmah prekinu svoje neosnovane i štetne napade i da se pridržavaju najviših standarda novinarskog integriteta i etike.

Naveli su da podstiču sve zainteresovane strane da im se pridruže u odbrani prava novinarki i promovisanju medijskog okruženja u kojem one mogu da rade bez straha od uznemiravanja ili diskriminacije.

Podsjetili su da su pored njihovog poziva od ranije u kojem su pozivali na solidarnost i prestanak uznemiravanja, to učinile i organizacije Article 19, kao i Media Freedom Rapid Response, ali da su nedavni događaji otkrili eskalaciju prirode napada sa kojima se novinarka suočava.

Izvor: EFJ, NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.