Policija USK izdala prekršajnu prijavu novinaru Kamberu tokom povratka s terena

Policija USK izdala prekršajni nalog novinaru Kamberu tokom pripreme reportaže o migrantima i izbjeglicama

Policija USK izdala prekršajnu prijavu novinaru Kamberu tokom povratka s terena

Kamber je na Plješevici pratio grupu izbjeglica i migranata.

Foto: e-Trafika/Ajdin Kamber

Policija Unsko–sanskog kantona je novinaru Ajdinu Kamberu tokom povratka s terena izdala prekršajnu prijavu na osnovu koje bi trebao platiti 500 KM kazne zbog nepoštovanja policijskog sata iako je novinar postupao po instrukcijama o kretanju dobijenim od Federalne uprave civilne zaštite. Kamber je na Plješevici pratio grupu izbjeglica i migranata sa namjerom da ih snima kako bi napravio reportažu, objavila je e-Trafika.

''U povratku sa terena na padinama Plješevice oko 20:30 mi prilaze pripadnici Granične policije BiH kojima sam dao na uvid dokumente, novinarske akreditacije te sam im objasnio da sam na zadatku i da pripremam novinarsku priču, na što oni odgovaraju da je započelo vrijeme policijskog sata te su pozvali policiju USK. Gotovo dva sata na hladnoći su trajale provjere i pokušavao sam policajcima objasniti situaciju i razloge zbog kojih sam tu, kao i da imam odobrenje da radim u tom periodu”, rekao je Kamber za e-Trafiku.

Kamber kaže da je nekoliko dana ranije kontaktirao Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ) kako bi provjerio šta mu je potrebno za rad tokom policijskog časa, a koji su mu rekli da je sasvim dovoljna novinarska akreditacija. Isto su ponovili nakon što ih je obavijestio o prekršajnoj prijavi.

Narednog dana, 22. aprila, Kamberu su policijski službenici zabranili snimanje premiještanja migranata i izbjeglica u novoformirani kamp Lipa pored Bihaća. 

“Kazao sam da znam da je u toku policijska akcija, da policiju ni na bilo kakav način ne ometam u poslu, na distanci sam, imam odobrenje za snimanje i to je moje pravo, kao i da istu akciju već dva dana prate i snimaju i drugi mediji, da ne vidim u čemu je problem. Komesar je rekao da me provjere jer sam sinoć platio kaznu pa je zapovijedio policajcu da ‘završi to’, te je otišao. Policajac je potom vršio provjere, razgovarao telefonom i fotografisao akreditacije. Kada je započela akcija prebacivanja izbjeglica i migranata iz objekta u autobus pitao sam policajca da li mogu raditi na što mi je odgovorio ‘Čekaj da provjerimo je li to–to’ te sam ostao uskraćen u obavljanju posla i izvještavanju dok akcija nije završila”, rekao je Kamber.

Sučaj je prijavljen Ombudsmanu za ljudska prava i Udruženju BH novinari, koje će, kako prenosi e-Trafika, novinaru pružiti pravnu pomoć.

Izvor: Nataša Tomić/e-Trafika

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje