Istragom utvrđeno da je za ubistvo novinarke Daphne C. Galizia odgovorna država Malta

Istragom utvrđeno da je za ubistvo novinarke Daphne C. Galizia odgovorna država Malta

Istragom utvrđeno da je za ubistvo novinarke Daphne C. Galizia odgovorna država Malta

Istraživačka novinarka Daphne Caruana Galizia ubijena je 16. oktobra 2017. godine na Malti.

foto: efj

Javnom istragom u slučaju ubistva novinarke Daphne Caruana Galizia je, kako piše Evropska federacija novinara, utvrđeno da je za njenu smrt odgovorna država Malta zbog toga što nije prepoznala rizike opasne po život ubijene novinarke i poduzela korake kako bi ih izbjegla.

Novinarka Daphne Caruana Galizia pisala je o korupciji u malteškoj vladi i izvještavala o nalazima iz Panama Papersa. Ubijena je 16. oktobra 2017. godine na Malti kada je eksplodirala bomba koja je bila postavljena ispod sjedišta u njenom automobilu.

Evropska federacija novinara piše da je istraga u slučaju njene smrti dovela do ostavke premijera te zemlje Josepha Muscata 2019. godine nakon što je utvrđeno da su u taj slučaj umiješani njegovi bliski saradnici.

U izvještaju o istrazi u slučaju ubistva novinarke se, kako piše Evropska federacija novinara, navodi da bi država Malta trebala snositi odgovornost za atentat na Galiziu, kao i da iako nisu pronađeni dokazi o umiješanosti članova tadašnje vlade na čelu sa bivšim premijerom Muscatom, ta vlada je zbog “kulture nekažnjivosti” stvorila povoljnu klimu za počinioce koji bi počinili ubistvo uz minimalne posljedice.

Prema zaključcima tog izvještaja, navodi se i da država Malta nije prepoznala stvarne i neposredne rizike opasne po život novinarke Galizie, kao i nije poduzela korake kako bi ih izbjegla.

Glavni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez je, kako se navodi, rekao da nije iznenađen nalazima iz izvještaja koji su samo potvrdili njegove sumnje, kao i da je novinarka Galizia bila “neugodna” za one koji su bili na vlasti na Malti, te da je koalicija političkih i ekonomskih interesa stvorila uslove za njen atentat.

Gutierrez je pozvao vlasti Malte da odmah provedu preporuke iz izvještaja o ubistvu novinarke Galizie u kojim se, između ostalog, kaže da država Malta mora formalno i javno priznati administrativne nedostatke koji su povezani sa atentatom na novinarku Daphne Caruana Galizia, da policija i druga regulatorna tijela te zemlje moraju nastaviti istragu kako bi identifikovali sve osobe koje su na bilo koji način umiješane u njeno ubistvo, da policija mora raditi na pružanju bolje zaštite i identifikovati one koji su izloženi ozbiljnom riziku, kao i da policija mora cijeniti novinarski rad kao ključni doprinos u borbi protiv kriminala i istraživati navode novinara.

U izvještaju se navodi da bi se rizik po život ubijene novinarke uveliko smanjio da je policija istraživala novinarske navode, a kako bi se osigurala vladavina prava, Evropska federacija novinara piše da se u izvještaju navodi da se novinari trebaju posmatrati kao čuvari demokratije i valjani saradnici policije.

Osim toga, u izvještaju se navodi da bi ustavom te zemlje, novinarstvo trebalo proglasiti kao jednim od stubova demokratskog društva, uspostaviti etički kodeks za novinare, revidirati Zakon o slobodi pristupa informacijama kako bi se ograničili slučajevi u kojima vlada samovoljno odbija dati informacije koje su od javnog interesa, a spominje se i da bi vlada trebala osigurati da se tužbe za klevete ne nastave nakon nečije smrti i druge zahtjeve usmjerene ka zaštiti novinarske profesije.

Međunarodna federacija novinara piše kako se, prije nego što je ubijena, novinarka Galizia suočavala sa stalnim uznemiravanjem i povremenim fizičkim prijetnjama koje je prijavljivala, ali da nije dobila nikakvu zaštitu, a odgovorne osobe za to nikada nisu odgovarale.

Zbog njenog ubistva su uhapšena tri muškarca, a jedan od njih je u februaru 2021. priznao krivicu i osuđen je na 15 godina zatvora, dok druga dvojica još čekaju suđenje, piše Međunarodna federacija novinara.

Glavni sekretar Međunarodne federacije novinara Anthony Bellanger pozdravio je provođenje nezavisne istrage u slučaju ubistva novinarke Galizie i rekao da se nada da će takva istraga potaknuti vladu Malte da poduzme konkretne korake za okončanje nekažnjivosti za zločine nad medijskim radnicima, navodeći da je ukidanje kulture nekažnjivosti za zločine nad novinarima i osiguravanje njihove sigurnosti jedan od preduslova za dobro novinarstvo i demokratiju.

Izvor: EFJ, IFJ

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.