Treća godišnjica od ubistva istraživačke novinarke Daphne C. Galizia

Treća godišnjica od ubistva istraživačke novinarke Daphne C. Galizia

Treća godišnjica od ubistva istraživačke novinarke Daphne C. Galizia

Evropski parlament će od sljedeće godine dodjeljivati novinarsku nagradu u čast ubijene istraživačke novinarke sa Malte.

foto: efj

Na treću godišnjicu od ubistva istraživačke novinarke sa Malte Daphne Caruana Galizia međunarodne medijske organizacije i dalje zahtijevaju provođenje temeljite istrage i kažnjavanje odgovornih, piše Evropska federacija novinara.

Novinarka Daphne Caruana Galizia ubijena je 16. oktobra 2017. godine na Malti kada je eksplodirala bomba koja je bila postavljena ispod sjedišta u njenom automobilu. Evropska federacija novinara piše da se trenutno protiv navodnog organizatora ubistva Yorgena Fenecha vodi kazneni postupak, kao i da trojica osumnjičenih za to ubistvo čekaju suđenje. Međunarodne medijske organizacije traže prestanak odgađanja procesa i zahtijevaju temeljitu kriminalističku istragu, otkrivanje istine i kazne za odgovorne osobe za ubistvo novinarke.

Iako su međunarodne medijske organizacije pozdravile odluku o provođenju javne istrage u ovom slučaju, navode da su tokom istrage otkriveni veliki propusti države u zaštiti ubijene novinarke, kao i zastrašivanja njene porodice i drugih novinara od strane malteške vlade.

Daphne Caruana Galizia pisala je o korupciji u malteškoj vladi te je izvještavala o nalazima iz Panama Papersa. Reporteri bez granica su prošle godine objavili izvještaj o sumnjivoj istrazi za ubistvo Daphne Caruana Galizia.

U čast ubijene novinarke Evropski parlament odlučio je pokrenuti novinarsku nagradu koje će se dodjeljivati svake godine na godišnjicu ubistva Daphne Caruana Galizia.

Nagrade će se dodjeljivati za izvanredno novinarstvo koje odražava načela i vrijednosti Evropske unije utvrđenih u Evropskoj povelji o ljudskim pravima.

Iz Evropskog parlamenta je najavljeno da će prvi konkurs za nagradu biti raspisan 3. maja 2021. povodom obilježavanja Svjetskog dana slobode medija.

Iz Evropskog parlamenta poručuju da je zaštita slobode medija širom svijeta, a posebno onih koji se bave istraživačkim novinarstvom, tokom izvršavanja svojih dužnosti od vitalnog interesa za demokratska društva.

Prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, u posljednje tri godine, Malta je sa 47. pala na 81. mjesto.

Izvor: EFJ, IFJ, European Parlament

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.