Jedan od trojice optuženih za ubistvo novinarke Daphne C. Galizia osuđen na 15 godina zatvora

Jedan od trojice optuženih za ubistvo novinarke Daphne C. Galizia osuđen na 15 godina zatvora

Jedan od trojice optuženih za ubistvo novinarke Daphne C. Galizia osuđen na 15 godina zatvora

Malteška novinarka Daphne C. Galizia ubijena je 16. oktobra 2017. u eksploziji bombe koja je bila postavljena ispod sjedišta njenog automobila.

foto: efj

Vincent Muscat, jedan od trojice optuženih za podmetanje i aktiviranje bombe u automobilu kojom je 2017. godine ubijena istraživačka novinarka Daphne Caruana Galizia na Malti, priznao je krivicu i osuđen je na 15 godina zatvora, piše The Guardian.

Kako piše Times of Malta, Muscat je priznao umiješanost u napad u kojem je ubijena novinarka Daphne C. Galizia, a osim zatvorske kazne, Muscat će morati platiti i 42.930 eura za sudske troškove.

Muscatu je, kako se navodi, izrečena blaža kazna u zamjenu pružanja informacija tužiteljima korisnih za rasvjetljavanje drugog slučaja, ubistva advokata Carmela Chircopa iz 2015. godine zbog čega je Muscat dobio i predsjedničko pomilovanje.

Muscat je prva osoba koje je priznala krivicu i osuđena za ovo ubistvo a, kako piše The Guardian, zbog ovog ubistva optužena su i braća George i Alfred Degiorgio koji poriču umiješanost u tom slučaju. Osim njih, optužen je i biznismen Jorgen Fenech koji je bio meta istraga novinarke Galizia, piše The Guardian.

Navodi se i da je u augustu prošle godine, policija na saslušanju u slučaju protiv Fenecha rekla da vjeruje da je novinarka ubijena zbog onoga što se spremala otkriti o izgradnji elektrane, kojom upravlja firma Electrogas koja je dijelom u vlasništvu Fenecha.

Advokat porodice ubijene novinarke je pozdravio ovu sudsku odluku i rekao da to predstavlja korak za vođenje ka potpunoj pravdi, a The Guardian navodi da je dodao i da je osoba koja je priznala umiješanost u ubistvo, novinarki Galizia uskratila pravo na život i pravo da uživa sa svojom porodicom i unucima koji su rođeni nakon njene smrti. Kako je rekao, riječ o namjernom ubistvu koje je trebalo biti spriječeno.

Novinarka Daphne Caruana Galizia ubijena je 16. oktobra 2017. godine na Malti kada je eksplodirala bomba koja je bila postavljena ispod sjedišta u njenom automobilu. Na treću godišnjicu njenog ubistva, međunarodne medijske organizacije zatražile su temeljitu istragu, otkrivanje istine i kazne za odgovorne za ubistvo novinarke.

Daphne Caruana Galizia pisala je o korupciji u malteškoj vladi te je izvještavala o nalazima iz Panama Papersa.

U čast ubijene novinarke dodjeljivaće se i novinarske nagrade za izvanredno novinarstvo koje odražava načela i vrijednosti Evropske unije utvrđenih u Evropskoj povelji o ljudskim pravima.

Prema Svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, u posljednje tri godine, Malta je sa 47. pala na 81. mjesto.

Izvor: The Guardian, Times of Malta

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.