Iranske vlasti ponovo uhapsile novinarku Nazilu Maroofian

Iranske vlasti ponovo uhapsile novinarku Nazilu Maroofian

Iranske vlasti ponovo uhapsile novinarku Nazilu Maroofian

Komitet za zaštitu novinara poziva vlasti Irana da odbace optužbe protiv novinarke.

foto: Twitter / Nazila Maroofian

Iranske vlasti uhapsile su 8. jula kurdsko-iransku istraživačku novinarku Nazilu Maroofian nakon što se odazvala pozivu na sud u zatvoru Evin u Teheranu, javlja Komitet za zaštitu novinara (CPJ), pozivajući vlasti Irana da je puste na slobodu i odbace optužbe protiv nje.

Novinarku, koja radi za državnu novinsku web stranicu Rouydad24, vlasti su prema riječima osobe koja je razgovarala sa CPJ-om, potom prebacile na nepoznatu lokaciju, nakon čega nije imala kontakt sa svojom porodicom, prijateljima ili kolegama.

Vlasti Irana su, podsjeća CPJ, uhapsile Maroofian i 3. novembra 2022. te je bila zatvorena na više od dva mjeseca zbog izvještavanja o antivladinim protestima koji su uslijedili nakon smrti 22-godišnjeg Mahse Amini koja je preminula nakon što ju je privela policija za moral u septembru 2022.

Vlasti su Maroofian pustile uz kauciju 9. januara 2023. Ona je 28. januara u odsustvu osuđena  za “širenje propagande protiv sistema” i “lažne vijesti” i određena joj je kazna od dvije godine zatvora i petogodišnja zabrana napuštanja zemlje na koju je uložila žalbu. Kao dio tužbe protiv nje, vlasti su navele intervju koji je uradila s ocem Amini.

Sudovi su potvrdili Maroofianovu osuđujuću presudu, a novinarka je čekala da bude pozvana na izdržavanje kazne. CPJ nije mogao potvrditi da li je novinarka sada pozvana na izdržavanje kazne ili se suočava sa novim optužbama.

“Iranske vlasti moraju odmah osloboditi novinarku Nazilu Maroofian i odbaciti sve optužbe protiv nje”, rekao je Sherif Mansour, koordinator programa CPJ-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku. “Novinarima mora biti omogućeno da žive bez stalnog straha da će biti maltretirani i pritvoreni”, dodao je.

Agenti za sigurnost su 4. jula upali u kuću Maroofian u Teheranu i zaplijenili joj mobilni telefon, laptop i druge lične stvari, piše CPJ, dodajući da su je natjerali i da potpiše poziv u kojem se navodi da će se 8. jula pojaviti na sudu u zatvoru Evin.

CPJ podsjeća da odgovor na zahtjev za komentar iranskoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u New Yorku još nisu dobili.

Dodaje se i da su iranske vlasti uhapsile najmanje 95 novinara nakon prošlogodišnjih protesta, čime je Iran, prema njihovom popisu za 2022. godinu, postao država koja najviše zatvara novinare.

Mnogi novinari su dobili oštre kazne u vezi s hapšenjima, a oko 80 ih je pušteno uz kauciju. Nedavno su ih, piše CPJ, vlasti u Iranu počele pozivati da dođu na izricanje kazne.

Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.