Iran - treća zemlja u svijetu koja ima najviše novinara u zatvoru

Iran treća zemlja u svijetu koja ima najviše novinara u zatvoru

Iran - treća zemlja u svijetu koja ima najviše novinara u zatvoru

Od protesta koji su uslijedili u zemlji nakon smrti Mahse Amini zatvoren je 31 novinar.
 
foto: R.D. Smith on Unsplash
 
Iran je na trećem mjestu u svijetu od zemalja koje imaju najveći broj novinara u zatvoru. Više zatvorenih novinara je u Kini i Mijanmaru, javljaju Reporteri bez granica (RSF). U Iranu je trenutno 41 novinar u zatvoru.
 
RSF navodi da je nakon protesta u Iranu koji su uslijedili zbog smrti Mahse Amini povećan broj uhapšenih novinara. Pozivaju na hitno oslobađanje svih pritvorenih novinara i traže da se poduzmu konkretni koraci u rješavanju pogoršanja slobode medija u toj zemlji. 
 
“Nedavni nemiri u Iranu pokazali su da su novinari među najciljanijim grupama u zemlji. Vlada Irana je iskoristila hapšenja da utiša glasove novinara i nezavisnih medija. Ovo suzbijanje prava na informisanje je dostiglo najviši nivo. Pozivamo iranske vlasti da odmah preokrenu ovaj trend tako što će osloboditi sve pritvorene novinare u zemlji i prestati se uplitati u rad nezavisnih medija”, piše u saopštenju RSF-ovog deska za Bliski Istok.
 
Protesti u Iranu počeli su prije mjesec dana i to nakon što je 16. septembra umrla 22-godišnja Mahsa Amini, nakon što je uhapsila iranska policija zbog “neprikladne odjeće”. Nakon njene smrti iranske snage zatvorile su ukupno 31. novinara, od kojih je 27, uključujući 10 novinarki, još uvijek u zatvoru. Kako je 14 novinara već bilo privedeno prije novog talasa protesta, ukupan broj zatvorenih novinara u Iranu iznosi 41, nakon Kine sa 102 i Mijanmara sa 67 novinara u zatvoru, piše RSF.
 
Podaci ove organizacije za zaštitu prava na slobodu informacija pokazuju da broj novinara koji su trenutno pritvoreni u Iranu nije bio veći decenijama. Broj novinara koje su iranske vlasti zatvorile tokom nemira izazvanih značajnim povećanjem cijena goriva 2019. iznosio je 33, u odnosu na 30 u 2018. godini, koju je obilježilo nekoliko građanskih protesta.
 
RSF navodi i da su novinari uhapšeni u 14 različitih gradova, uključujući male gradove ali i glavni grad zemlje Teheran.
 
Evropska unija u ponedjeljak je uvela sankcije policiji za moral u Iranu i ministru informisanja zbog njihovog učešća u nasilnom obračunu sa sudionicima masovnih antivladinih protesta koji traju sedmicama zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini .

Među 11 sankcionisanih su dva glavna rukovodioca iranske policije za moral, Mohamad Rostami i Hadžahmad Mirzei. Njima su zamrznuta sredstva u svim zemljama Evropske unije, a zabranjeno im je i da tamo putuju, objaavio je Associated Press, a prenosi Radio Slobodna Evropa. Ministar informisanja Isa Zarepur je na listi kažnjenih zbog navodne odgovornosti za ometanje funkcionisanja interneta tokom protesta.

Prema nalazima Reportera bez granica najmanje 13 novinar je uhapšen u racijama u njihovim domovima.
 
“Sinoć kada sam spavao zazvonio mi je telefon i supruga mog sina je uplakana rekla da razbijaju vrata od njihove kuće. Otišli smo u kuću Navida Jamshidija, našeg sina, da vidimo šta se dešava. Deset ljudi je ušlo u kuću i vezali su mu ruke i pretraživali kuću. Ne znam šta su tražili”, riječi su Iraja Jamshidija, oca osnivača Asianewsa i freelance novinara Navida Jamshidija koga su iranske snage pritvorile 24. septembra iz nepoznatih razloga.
 
Od početka protesta u Iranu pristup informacijama i rad novinara bili su u centru pažnje iranske vlade, piše RSF. S jedne strane, kako objašnjavaju, pristup internetu se prekida gotovo svakodnevno, a vlasti onemogućavaju pristup VPN-u. Nezavisni mediji u Iranu, kako navode iz RSF-a, strogo su pod nadzorom iranskih vlasti, što je mnoge navelo na autocenzuru kako bi zaštitili svoje medijske organizacije i novinare od napada snaga sigurnosti.
 
Iran se na RSF-ovoj listi Svjetski indeks slobode medija za 2022. godinu nalazi na 178. mjestu od 180 zemalja.
 
Izvor: RSF
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.