Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH: Protiv izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH: Protiv izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH: Protiv izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske

Izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske dodatno ograničavaju već ugroženu slobodu izražavanja.

foto: Unsplash

Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine (BiH) se oštro protivi usvajanju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS), navode u saopštenju iz ove koalicije organizacija civilnog društva koja doprinosi praćenju reformi i nadgleda primjenu politika, prava i standarda Evropske unije.

„Pomenute izmjene i dopune, kojima se između ostalog kriminalizuje kleveta, su suprotne zahtjevima koje BiH mora ispuniti za otvaranje pregovora i punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU)“, navode.

Objašnjavaju da svi nivoi vlasti u BiH moraju garantovati slobodu izražavanja, medija i zaštitu novinara, i da donosioci odluka u BiH i usko tumače EU prioritete govoreći samo o osiguranju odgovarajućeg sudskog procesuiranja predmeta prijetnji i upotrebe nasilja nad novinarima i medijskim radnicima, odnosno osiguravanju finansijske održivosti sistema javnih RTV servisa. Ali, kako navode, samo njihovim ispunjenjem neće biti garantovana sloboda izražavanja.

„Sporni Nacrt i najave drugih zakonodavnih aktivnosti koje idu u smjeru restrikcija to dokazuju. Zato je neophodno detaljnije tumačenje 14 prioriteta od strane Evropske komisije kako vlasti u BiH ne bi proizvoljno određivale napredak ispunjenja obaveza“, navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da bi se usvajanjem Nacrta značajno ograničio već skučeni prostor za djelovanje  organizacija civilnog društva u RS.

„Sami proces izmjene zakona iz kojeg je civilno društvo u potpunosti isključeno i uvredljive izjave koje im je zbog neslaganja sa Nacrtom uputio predsjednik RS Milorada Dodika govore u kakvom okruženju trenutno rade“, navode.

Objašnjavaju da predlagač Nacrta ističe da je kleveta krivično djelo i u nekim državama članicama EU, zanemarujući sudsku praksa i razvijenost demokratske kulture u tim zemljama.

„Alternativni izvještaji Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH i izvještaji Evropske komisije godinama upozoravaju da je pravosudni sistem u BiH neefikasan i pod stalnim pritiscima i/ili direktnim utjecajima političkih aktera. Shodno navedenom, opravdana je zabrinutost da bi sporne izmjene i dopune bile korištene za ograničavanje slobode izražavanja novinarima, aktivistima, ali i svim građanima RS, odnosno BiH“, obrazloženo je u saopštenju.

Navode i da su izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS korak unazad za slobode i evropski put BiH, zbog čega pozivaju vlasti u RS da povuku Nacrt. A, sve medije, organizacije civilnog društva, akademsku zajednicu i građanke i građane RS, odnosno BiH da javno reaguju i ukažu na negativne posljedice koje usvajanje Nacrta može imati po ostvarivanje prava i sloboda.

Izvor: Inicijativa za monitoring EU integracija BiH

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.