HND pozvao medije da povuku fotografije osobe koja se zapalila u Zagrebu

HND pozvao medije da povuku fotografije muškarca koji se zapalio u Zagrebu

HND pozvao medije da povuku fotografije osobe koja se zapalila u Zagrebu

Hvratsko novinarsko društvo podsjeća na Kodeks časti hrvatskih novinara
 
foto: HND
 
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je danas sve medije da ne objavljuju fotografije koje prikazuju osobu koja se jutros polila benzinom i zapalila na Markovom trgu u Zagrebu, odnosno da postavljene fotografije povuku.
 
HND je podsjetio na Kodeks časti hrvatskih novinara, odnosno član 15. i 16., koji kažu da se od novinara i medija zahtijeva posebna pažnja, obazrivost i odgovornost pri izvještavanju o samoubistvima, nesrećama, ličnim tragedijama, bolestima, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima.
 
Naglašeno je da novinar treba izbjegavati intervjuisanje i prikazivanje osoba koje su direktno ili neindirektno pogođene tim događajima, osim kada je riječ o izuzetnom javnom interesu. U tom je slučaju novinar, kako piše HND, dužan voditi računa o časti, ugledu i dostojanstvu osoba o kojima izvještava.
 
Dodali su da se vijesti o samoubistvima i pokušajima samoubistava ne naglašavaju te ih treba svesti na najmanju moguću mjeru. Potrebno je pridržavati se stručnih smjernica za izvještavanje o samoubistvima, navodi se u saopštenju HND-a.
 
Policijska uprava iz Zagreba je jutros oko 9:30 primila dojavu da se osoba zapalila ispred zgrade Vlade Hrvatske. Povrijeđeni muškarac je hitno prevezen u Kliniku za traumatologiju u Zagrebu. 
 
Izvor: HND
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.