HND poziva novinare da ne otkrivaju identitete žrtava seksualnog nasilja

HND poziva novinare da ne otkrivaju identitete žrtava seksualnog nasilja

HND poziva novinare da ne otkrivaju identitete žrtava seksualnog nasilja

Novinari ne smiju otkrivati identitete osoba koje su anonimno svjedočile o seksualnom zlostavljanju.

foto: HND

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozvalo je sve novinare da o žrvama seksualnog nasilja izvještavaju etički i u skladu sa opštim načelima Kodeksa časti hrvatskih novinara, i da se suzdrže od pokušaja otkrivanja identiteta žrtava koje su za Večernji list anonimno pristale svjedočiti o seksualnom uznemiravanju kojem su bile izložene od redatelja Dalibora Matanića.

O navedenom slučaju seksualnog uznemiravanja glumica od strane redatelja Dalibora Matanića izvijestila je novinarka Večernjeg lista Milena Zajović, kojoj su o tome žrtve anonimno svjedočile. Izvještavajući o navedenom slučaju, iz HND-a ističu da je novinarka Zajović poštivala pravila novinarske struke u nastojanju da zaštiti žrtve od novih trauma i objavi informacija od javnog interesa.

Zbog zaštite žrtava koje su imale hrabrosti progovoriti o pretrpjelom seksualnom nasilju, iz HND-a apeluju svim novinarima da se prilikom izvještavanja o ovoj temi odnose sa posebnim obzirom i u skladu sa općim načelima Kodeksa časti hrvatskih novinara, prema kojem su, dužni braniti ljudska prava i dostojanstvo.

“Novinar/ka treba štititi čovjekovu intimu od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja u javnosti te je obavezan/na poštovati svačije pravo na privatnost (članak 14. Kodeksa). Novinar/ka ne smije zloupotrijebiti povjerenje uspostavljeno s izvorom informacije (članak 8.), odnosno ima pravo kritički prosuđivati izvore informacija, ali ih ima pravo ne otkriti (članak 5.)”, ističu iz HND-a.

Apel novinarima prilikom izvještavanja o navedenom slučaju seksualnog nasilja je, putem društvene mreže X, uputila i Maja Sever, predsjednica Evropske federacije novinara.

“Poštujte žrtve. Poštujete Smjernice za senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i Kodeks časti hrvatskih novinara”, napisala je Sever.

 

Izvor: HND

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.