HND traži ukidanje kaznenog djela sramoćenja

HND: Ukinite kazneno djelo sramoćenja

HND traži ukidanje kaznenog djela sramoćenja

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pokrenulo je potpisvanje peticije kojim od Vlade traže da ukine članak 148. Kaznenog zakona o djelu sramoćenja. 

"To kazneno djelo u društvo uvodi strah i autocenzuru i vraća nas u eru verbalnog delikta", navodi se u peticiji a prenosi HND. Peticiju je do sada potpisalo više stotina građana i novinara. 

"HND smatra da kaznenim sudovima djelo sramoćenja ostavlja golemi prostor arbitrarnosti u prosudbi što jest, a što nije javni interes za javno iznošenje činjenica. Uz to, u sudskoj praksi, a posebno u hrvatskim okolnostima u kojima su sudovi "laki na obaraču" u osuđivanju novinara, kazneno djelo sramoćenja prometnut će se u idealno sredstvo za kaznenu represiju i odmazdu nad novinarima", navodi se u saopštenju u kojem se dalje ističe kako ovo kazneno djelo predstavlja prijetnju slobodi govora. 

Krajem marta mjeseca ove godine u Hrvatskoj je donesena prva presuda za javno sramoćenje, odredbu iz Kaznenog zakona kojom se od 1. jula 2013. godine kažnjava i iznošenje istine ako škodi nečijoj časti i ugledu. Novinarka Jutarnjeg lista, Slavica Lukić, nepravomoćno je osuđena na osnovu tužbe koju je protiv nje podigla suvlasnica Poliklinike Medikol, Ivanka Trstenjak Rajković.

Peticija protiv sramoćenja može se potpisati ovdje

Izvor: HND