HND traži nezavisnu istragu smrti novinara Vladimira Matijanića

HND traži nezavisnu istragu smrti novinara Vladimira Matijanića

HND traži nezavisnu istragu smrti novinara Vladimira Matijanića

Pokrenuta peticija kojom se traži nova, nezavisna komisija i smjena hrvatskog ministra zdravstva.
 
Foto: HND
 
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pokrenulo je peticiju kojom traži da nova, nezavisna komisija provede istragu i utvrdi postoje li propusti u radu medicinskih radnika i njihovih nadređenih u slučaju smrti novinara Vladimira Matijanića.
 
Javnost i stručnjaci izrazili su neslaganje s istragom koje je obavila komisija hrvatskog Ministarstva zdravstva, a koje je utvrdilo kako nisu pronađeni nikakvi značajniji propusti.
 
Nakon toga se pojavila sumnja da su članovi te komisije u direktnom sukobu interesa i da nisu ni smjeli biti dio nje jer već rade za Ministarstvo zdravstva čije bi eventualne propuste trebali utvrđivati i ispitivati.
 
HND apleuje na premijera Hrvatske da se provede temeljita, ali ova put nezavisna istraga u kojoj se, kako su napisali neće samo "gledati dokumentacija" i podmetati laži, nego će se ispitati živi svjedoci i sve strane ove priče.
 
“Nevjerovatno je niko ne želi prihvatiti odgovornost za smrt kolege Matijanića, za kojeg je činjenično utvrđeno da, u četiri dana, ne samo da nije dobio adekvatnu medicinsku skrb, nego nije dobio niti zdravstveni pregled”, navode iz HND.
 
Oni također, traže smjenu ministra zdravstva Vilija Beroša zbog, kako su naveli, skandaloznog, sramotnog i neprihvatljivog ponašanja u ovom slučaju, ali i zbog rada i rezultata povjerenstva koje je istraživalo okolnosti smrti kolege Vladimira Matijanića.
 
Izvor: HND