EFJ naglašava potrebu za poboljšanjima Evropskog zakona o slobodi medija

EFJ naglašava potrebu za poboljšanjima Evropskog zakona o slobodi medija

EFJ naglašava potrebu za poboljšanjima Evropskog zakona o slobodi medija

 
EFJ pozdravlja inicijativu Evropske komisije za jačanje slobodnog i pluralističkog medijskog sistema.
 
Foto: EFJ
 
Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se brojnim organizacijama za zaštitu slobode medija i novinara te organizacijama za zaštitu ljudskih prava, te pozdravila inicijativu Evropske komisije za jačanje slobodnog i pluralističkog medijskog sistema i predanosti zaštiti novinara i uređivačke nezavisnosti unutar Evropske unije (EU), što se želi postići novim Evropskim zakonom o slobodi medija (EMFA). EFJ i organizacije potpisnice naglašavaju, međutim, potrebu za poboljšanjima tog akta.
 
Riječ je o vrijednostima koje su direktno povezane s temeljnim pravima, kao što su sloboda izražavanja, pravo na pristup informacijama, formiranje mišljenja i donošenje informiranih izbora na izborima, kao što stoji u Povelji o temeljnim pravima. 
 
Pitanja koja se odnose na medije tradicionalno su bila u nadležnosti država članica, ali je prijetnja slobodi medija tolika da je nužna akcija na razini cijele Europske unije kako bi se zaštitile europske demokratske vrijednosti. 
 
Stoga EFJ podržava Evropski zakon o slobodi medija (EMFA), "koji donosi značajne novosti u našim nastojanjima da zaštitimo slobodu medija u Evropi". EMFA je identificirala mnoga ključna pitanja u kojima EU i države članice moraju hitno djelovati kako bi zaštitile medijske slobode. Sama ova izjava o namjeri je vrlo dobrodošla.
 
"Međutim ako EMFA želi postati djelotvorna u borbi za jamstvo medijskog pluralizma, zaštitu prava novinara i osiguranje uredničke neovisnosti o uticaju stečenih komercijalnih i političkih interesa, trebala bi ojačati napore za povećanje transparentnosti vlasništva nad medijima s jasnim pravilima umjesto blagih zakonskih preporuka; uvesti pravila koja regulišu sve finansijske odnose između države i medija i ukloniti ograničenje transparentnosti državnog oglašavanja za više od milion stanovnika; garantovati nezavisnost nacionalnih regulatora kao i nezavisnost Evropskog odbora za medijske usluge; te treba proširiti mjere protiv nadzora novinara i osigurati opštu garanciju za zaštitu izvora", navodi EFJ. 
 
Dolje potpisane organizacije raduju se nastavku saradnje s institucijama Evropske unije kako bi osigurale da tekst Evropskog zakona o slobodi medija bude što robusniji i učinkovitiji te da pomaže u stvaranju temelja za generacije novinara koje dolaze.
 
Potpisnici:
 
Association of European Journalists (AEJ)
 
Civil Liberties Union for Europe (Liberties)
 
Coalition for Creativity (C4C)
 
Committee to Protect Journalists (CPJ)
 
European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
 
European Federation of Journalists (EFJ)
 
Free Press Unlimited (FPU)
 
Global Forum for Media Development (GFMD)
 
Index on Censorship
 
International Press Institute (IPI)
 
Media Diversity Institute, Belgium (MDI)
 
OBC Transeuropa (OBCT)
 
Ossigeno.info
 
Reporters WIthout Borders (RSF)
 
Society of Journalists, Warsaw
 
South East Europe Media Organisation (SEEMO)
 
The Daphne Caruana Galizia Foundation
 
Transparency International EU
 
World Association Community Radio Broadcasters (AMARC Europe)
 
Izvor: EFJ 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.