Dva novinara NPR-a ubijena u Afganistanu

Dva novinara NPR-a ubijena u Afganistanu

Dva novinara NPR-a ubijena u Afganistanu

Dva novinara ubijena su u Afganistanu, dok su izvještavali za američki National Public Radio.
 
 
Fotonovinar David Gilkey i prevoditelj Zabihullah Tamanna, koji je više godina radio i kao fotograf, poginuli su na radnom zadatku, izvještavajući iz Afganistana. Gilkey i Tamanna nalazili su se u jednoj afganistanskoj vojnoj jedinici, u trenutku kada je napadnuta.
 
David Gilkey važio je za jednog od najboljih fotonovinara u svijetu i dobitnik je brojnih nagrada među kojima su George Polk iz 2010. i Emmy iz 2007. godine. Rat u Iraku i Afganistanu pokrivao je od 11. septembra 2001.
 
"Bio je posvećen tome da pomogne javnosti vidjeti ove ratove i ljude uhvaćene u njemu. Umro je ostvarujući tu obavezu. Kao čovjek i kao fotonovinar, David je iznio humanost svih oko njega. Dopustio nam je da vidimo svijet i jedni druge kroz njegove oči", izjavio je Michael Oreskes, zamjenik šefa vijesti i glavni urednik NPR-a.
 
Prema podacima Komiteta za zaštitu novinara, nakon 11. septembra 2001. godine, u Afganistanu su ubijena 24 novinara i jedan medijski uposlenik. Među njima su bila i četiri fotografa.
 
Od 1992. godine, skoro 90 posto ubijenih novinara širom svijeta bili su lokalni novinari. Ipak, kada je riječ o Afganistanu, tri četvrtine poginulih novinara bili su strani državljani.
 
Izvori: CPJ, NPR, Poynter