Medijska udruženja osuđuju napade na novinare u Afganistanu

Medijska udruženja osuđuju napade na novinare u Afganistanu

Medijska udruženja osuđuju napade na novinare u Afganistanu

Samoubilački napad na kombi koji je prevozio novinare afganistanske TV stanice Tolo News izazvao je oštre reakcije novinarskih udruženja širom svijeta, koja takav napad tumače kao daljnje nepoštivanje i udar na medijske slobode i slobodu govora u Afganistanu.

Napad koji se dogodio 20. januara u Kabulu izazvao je oštre reakcije, kako u Afganistanu, tako i izvan zemlje. U eksploziji je poginulo sedam osoba, a ranjeno 25, uključujući prolaznike.

Za napad su odgovornost preuzeli i Talibani i pojedini predstavnici tzv. Islamske države, a izjava predstavnika Talibana navodi da je napad "odmazda za lažne optužbe" i da su televizije Tolo TV i 1TV "vojne mete" zbog "informacijskog ratovanja na strani Amerikanaca i križara".

Predstavnici humanitarnih i organizacija za odbranu slobode govora, uključujući UN, pozvali su na poštivanje prava civila i novinara, koji ne bi trebali biti mete ratnih operacija. 

“Vojne akcije protiv novinara pokazuju izopačenu strategiju koja za cilj ima da medijske slobode postanu žrtvom konflikta. Obilježiti novinare i civile kao 'vojne mete' ne čini ih stvarnim vojnim metama, i napadi na njih su ratni zločin", upozorava Patricia Gossman iz organizacije Human Rights Watch.

Izvor: Human Rights Watch, Voice of America, CPJ