CPJ: 220 novinara u zatvoru u 2014.

CPJ: 220 novinara nalazi se u zatvoru

CPJ: 220 novinara u zatvoru u 2014.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) objavio je da se u 2014.godini 220 novinara nalazi u zatvorima širom svijeta, što je devet više nego prošle godine. Najviše novinara nalazi se u zatvorima u Kini i Iranu, a zajedno ove dvije zemlje drže jednu trećinu od ukupnog broja zatvorenih novinara.

Broj zatvorenih novinara u Kini porastao je sa 32, koliko ih je bilo prošle godine, na ovogodišnju brojku od 44. Razlog za znatno uvećan broj novinara kojima je zatvaranjem onemogućeno da obavljaju svoj posao, jeste pritisak na medije koji vrši predsjednik Kine Xi Jinping. Kada je riječ o Iranu, ove godine je došlo do smanjenja broja zatvorenih novinara, njih 30 je trenutno u zatvoru, što je pet manje u odnosu na prošlu godinu.

Turska, koja je imala najviše zatvorenih novinara u 2012. i 2013. godini, ove godine je pustila veliki broj novinara na slobodu, tako da je zabilježeno sedam slučajeva zatvaranja. No, u nedjelju, 14.12.2014, turske vlasti su pritvorile 31 medijskog radnika, među kojima se nalaze producenti, vlasnici medija, urednici, scenaristi a sve pod optužbom da su članovi terorističkih organizacija koji planiraju udar na tursku vladu. 
 
Najviše zatvorenih novinara rade u online medijima, njih 119, dok je 83 novinara od ukupnog broja iz štampanih medija, 15 sa radija, 14 sa TV-a, te dva novinara koja su radila na dokumentarnom filmu. 
 
Iako je broj pritvorenih novinara veći, Komitet za zaštitu novinara bilježi samo slučajeve novinara koje je zatvorila vlada neke zemlje. Ostali slučajevi vode se pod kategorijom nestalih novinara. Procjenjuje se da se trenutno u Siriji 20 novinara vodi nestalim, a za većinu njih se vjeruje da su ih pritvorili pripadnici Islamske države.
 
Izvor: CPJ