CPJ: rekordan broj novinara u zatvoru u 2012.

CPJ: rekordan broj novinara u zatvoru u 2012.

Broj uhapšenih novinara dosegao je globalni rekord tokom 2012, kaže se u izvještaju organizacije Committee to Protect Journalists (CPJ).

Foto: CPJ

Rašireno korištenje optužbi za terorizam i druge protudržavne aktivnosti protiv novinara i urednika doprinijelo je povećanju broja uhapšenih novinara u 2012, zaključuju autori godišnjeg izvještaja organizacije Committee to Protect Journalists (CPJ). 1.decembra 2012. iza rešetaka su se nalazila 232 medijska radnika, 53 više nego prošle godine. Ovaj broj ujedno predstavlja novi rekord otkako je 1990. CPJ počeo prikupljati statistike o hapšenjima novinara, prevazilazeći prethodni rekord od 185 u 1996.

Najveći prestupnici po broju zatvorenih novinara i novinarki su Turska, Iran i Kina, zemlje čije vlade koriste nejasnoće u zakonima o terorizmu i protudržavnim radnjama za ušutkavanje iznošenja opozicijskih političkih mišljenja. Optužbe za terorizam, veleizdaju i subverzivne aktivnosti najčešći su povod zatvaranja novinara i novinarki i trenutno se, širom svijeta, 132 predstavnika medija nalaze u zatvoru pod tim optužbama.

Izvor: CPJ