Četiri godine zatvora za drugooptuženog u slučaju pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića

Četiri godine zatvora za drugooptuženog u slučaju pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića

Četiri godine zatvora za drugooptuženog u slučaju pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića

Ni nakon više od dvije godine od pokušaja ubistva novinara Kovačevića, još uvijek nisu poznati nalogodavci, kao ni motiv ovog napada.

foto: pixabay

Optuženom Nedeljku Dukiću iz Kneževa Okružni sud u Banjaluci je izrekao prvostepenu zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije i portala Gerila.info Vladimira Kovačevića.

Dukić je proglašen krivim da je, zajedno sa Banjlučaninom Markom Čolićem, metalnim palicama, brutalno pretukao novinara Kovačevića u banjalučkom naselju Obilićevo 26. avgusta 2018. godine.

Dukić se nakon događaja nalazio u bjekstvu, a za njim je bila raspisana i međunarodna potjernica. Uz prisustvo advokata, Dukić se predao policiji 11. oktobra ove godine i od tada se nalazi u pritvoru. Iz Okružnog suda u Banjaluci saopšteno je da će za izrečenu kaznu, optuženom biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, kao i da je rok za izricanje drugostepene odluke devet mjeseci.

“Ako za to vrijeme ne bude izrečena drugostepena presuda kojom se prvostepena presuda preinačuje ili potvrđuje, pritvor će se ukinuti i optuženi pustiti na slobodu. Ako u roku od devet mjeseci bude izrečena drugostepena odluka kojom se prvostepena presuda ukida, pritvor može trajati najduže još jednu godinu od izricanja drugostepene odluke”, piše u sudskoj odluci o produženju pritvora za Dukića.

Gerila.info piše da je sud ostavio mogućnost za žalbu i odbrani i tužilaštvu, a navodi se da se i dalje ne zna ko su nalogodavci napada na Vladimira Kovačevića iako je napad tužilaštvo okarakterisalo kao pokušaj ubistva.

BN televizija prenosi da je od početka suđenja Dukić tvrdio da nije kriv, ali da je promijenio mišljenje i priznao krivicu, te uputio izvinjenje Kovačeviću. Navodi se da Kovačević nije želio komentarisati sudsku presudu, te da on insistira na odgovorima ko su nalogodavci i šta je motiv napada.

“Ono što ostaje da visi u zraku jeste ko su nalogodavci? Niko to ne spominje. Ja sam siguran da su motiv neke od priča koje sam radio proteklih godina, a tiču se kriminala i korupcije u Republici Srpskoj i Banjaluci, ali ne mogu sa sigurnošću tvrditi. Motiv znaju oni koji su izvršili napad, ali to opet treba neko drugi njih da pita”, za BN je rekao Kovačević.

Zbog pokušaja ubistva Kovačevića, prethodno je osuđen i Banjalučanin Marko Čolić, prvobitno na zatvorsku kaznu u trajanju od četiri godine, a nakon žalbe republičkog tužioca Branka Mitrovića, Vrhovni sud Republike Srpske je kaznu povećao na pet godina zatvora.

Izvor: Gerila.info, BN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.