Tužilaštvo RS traži veću zatvorsku kaznu za Čolića zbog pokušaja ubistva novinara

Tužilaštvo RS traži veću zatvorsku kaznu za Čolića zbog pokušaja ubistva novinara

Tužilaštvo RS traži veću zatvorsku kaznu za Čolića zbog pokušaja ubistva novinara

Foto: Nezavisne novine

Republičko javno tužilaštvo RS-a traži veću zatvorsku kaznu za Marka Čolića, koji je prošle godine osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića, dopisnika RTV BN, pišu Nezavisne novine. Zahtjev za veću zatvorsku kaznu danas je u Vrhovnom sudu Republike Srpske iznio republički tužilac Branko Mitrović, koji je zadovoljan kvalifikacijom krivičnog djela, ali ne i dužinom kazne za koju smatra da je ispod minimuma.

"Predlažem da se preinači prvostepena presuda i optuženom izrekne duža kazna od one koja mu je izrečena u prvostepenom postupku", naveo je Mitrović.

Na prvostepenu presudu žalila se i odbrana, koja smatra da nije dokazana Čolićeva krivica.

"Molim Sud da presudu Okružnog suda preinači tako da se Čolić oslobodi od optužbi ili da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje", naveo je Gordan Jovišević, advokat Čolića. Smatra da je presuda donesena na nezakonitim dokazima.

Jovišević je imao zamjerku i što je u Sudskom vijeću, tokom prvostepenog postupka, član bila sudija Olga Pantić, koja je ranije odlučivala o pritvoru za Čolića, što, kaže on, predstavlja povredu Zakona o krivičnom postupku, pišu Nezavisne novine.

Podsjećamo da je Čolić proglašen krivim da je, zajedno sa Nedeljkom Dukićem, brutalno pretukao Kovačevića sa metalnim palicama 26. avgusta 2018. godine u banjalučkom naselju Obilićevo. Presudu je u julu prošle godine izreklo Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci, na čelu sa sudijom Branimirom Jukićem. Vrijeme koje je Čolić proveo u pritvoru, a u kojem je od početka septembra 2018, uračunato mu je u kaznu, pišu Nezavisne novine.

Nedeljko Dukić, za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica, predao se banjalučkoj policiji u novembru prošle godine nakon jednogodišnjeg skrivanja i trenutno se čeka njegovo suđenje.

Izvor: Nezavisne novine

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.