Osnovni sud u Banjaluci odbio tužbu za klevetu novinara Kovačevića protiv ATV-a

Osnovni sud u Banjaluci odbio tužbu za klevetu novinara Kovačevića protiv ATV-a

Osnovni sud u Banjaluci odbio tužbu za klevetu novinara Kovačevića protiv ATV-a

Kovačević kaže da je zabrinjavajuće to što sud u svojoj presudi nije razmotrio činjenicu da su klevete na njegov račun iznesene u periodu kada je nad njim izvršen pokušaj ubistva.

foto: pixabay

Osnovni sud u Banjaluci odbio je tužbu za klevetu novinara BN televizije i portala Gerila.info Vladimira Kovačevića protiv Alternativne televizije (ATV) i njenog urednika Nenada Trbića zbog toga što je na stranici te televizije u septembru 2018. prenesen tekst u kojem su iznesene tvrdnje da je Kovačević dobio 80 hiljada američkih dolara od Američke agencije za međunarodni razvoj USAID za “nekakav” portal, a sve u kontekstu da je Kovačević naklonjen opoziciji i da je riječ o rušenju vlasti u Republici Srpskoj.

Banjalučki Osnovni sud je u prvostepenoj presudi naveo da su navedene tvrdnje koje su protiv Kovačevića iznesene u tekstu “Puzajući državni udar u Republici Srpskoj! Ne žele izbore ruše vlast na ulici!” netačne, te uprkos tome, u potpunosti odbio tužbu za klevetu uz navode da navedene netačne tvrdnje nisu prouzrokovale štetu ugleda Kovačevića.

"Činjenica da je neki medij naklonjen opoziciji ne predstavlja nešto što bi dovelo do povrede ugleda tog medija ili novinara zaposlenog u tom mediju. Takođe, činjenica da USAID finansira nezavisne medije nije kleveta, jer se radi o zakonom dozvoljenom vidu finansiranja medija", navodi se u presudi pomenutog suda. U presudi se također navodi i da “nije sramota uzeti novac od USAID-a”.

Novinar Kovačević je za Mediacentar rekao da je ovakva odluka suda skandalozna i neprihvatljiva, a dodao je i da će iskoristiti sve pravne mogućnosti i na odluku uložiti žalbu.

Sporni tekst u kojem su iznesene neistinite tvrdnje prenesen je neposredno nakon što je Kovačević 26. avgusta 2018. brutalno pretučen metalnim palicama u Banjaluci, ispred zgrade u kojoj stanuje. Taj fizički napad okarakterisan je kao pokušaj ubistva zbog čega je odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske napadač osuđen na pet godina zatvorske kazne, dok se drugoosumnjičeni za pokušaj ubistva Kovačevića krajem novembra prošle godine predao policiji i trenutno se nalazi u pritvoru, a kako kaže Kovačević, suđenje je u toku.

“Ono što zabrinjava jeste da sud uopšte nije tretirao momenat kad se to dešava. Tu se ne radi samo o ugrožavanju ugleda već i ugrožavanje bezbjednosti, jer je to nekoliko dana nakon pokušaja ubistva. To nije bila uobičajena situacija da je neko objavio nešto u normalno doba da sam ja za neki portal dobio pare pa da kažeš da neko lupa gluposti ili nešto. To se dešava smišljeno u vrijeme kada se dešava pokušaj ubistva”, za Media.ba kaže Kovačević.

On dodaje da je vrlo zanimljiva i činjenica da je isti sud zbog identično prenesenenog teksta, a nakon njegove tužbe, u januaru ove godine prvostepenom presudom zbog klevete novčano kaznio Radioteleviziju Republike Srpske (RTRS) u iznosu od pet hiljada KM.

“Za apsolutno isti slučaj, drugi sudija utvrdio da je postojala kleveta i da su narušeni ugled i čast. To je najveći problem”, ističe Kovačevič.

Iz RTRS-a je zbog takve presude uložena žalba, a na pravosnažnu odluku suda se, kako kaže Kovačević, još uvijek čeka.

Kovačević je dodao i da bi ovakve presude mogle biti presedan gdje će biti dozvoljeno iznijeti neistine na nečiji račun u nekom tekstu ili TV prilogu bez kažnjavanja.

“Tu se ne radi više ni o zahtjevu za odštetu, ni bilo čemu, nego jednostavno o principu. Mislim da je nedopustivo da se pređe preko toga da se utvrdi da je neko prenio neistinite informacije, da sud to utvrdi u presudi, i da taj koji je to uradio ne bude ni na koji način kažnjen”, dodao je Kovačević.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.