Čoliću povećana kazna zbog pokušaja ubistva novinara Kovačevića

Povećana kazna zbog pokušaja ubistva novinara Kovačevića

Čoliću povećana kazna zbog pokušaja ubistva novinara Kovačevića

Banjalučanin Čolić je prvobitno osuđen na četiri godine zatvora.

Foto: PIxabay

Zbog pokušaja ubistva novinara BN televizije, Vladimira Kovačevića, Vrhovni sud Republike Srpske je nakon zahtjeva republičkog tužioca Branka Mitrovića povećao zatvorsku kaznu Banjalučaninu Marku Čoliću sa četiri na pet godina, pišu Nezavisne novine.

"Prigovori branioca su odbačeni, a usvojene su žalbe okružnog tužioca, te je Čoliću povećana kazna na pet godina zatvora", rekla je Jelena Despotović, portparolka Vrhovnog suda Republike Srpske.

Čolić je u julu 2019. proglašen krivim da je, zajedno sa Nedeljkom Dukićem iz Kneževa, u banjalučkom naselju Obilićevo, metalnim palicama brutalno pretukao novinara Kovačevića, 26. augusta 2018.

Tužilaštvo je bilo zadovoljno kvalifikacijom krivičnog djela, ali ne i dužinom prvobitne kazne za koju su smatrali da je ispod minimuma zbog čega je tužilac Mitrović i zatražio da se prvostepena presuda preinači i optuženom izrekne duža kazna, što je Vrhovni sud RS-a prihvatio.

Čolićev advokat, Gordan Jovišević, također je uložio žalbu na prvostepenu presudu jer je smatrao da krivica nije dokazana i tražio oslobađanje optužbi ili ponovno suđenje, što je sud odbacio.

Drugoosumnjičeni Dukić, za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica, predao se banjalučkoj policiji u novembru prošle godine nakon jednogodišnjeg skrivanja i trenutno se čeka njegovo suđenje.

Novinar Kovačević je nakon prve presude rekao da je pravda djelimično zadovoljena jer je poznato ko su napadači, ali ne i nalogodavci, jer se iza naredbe za napad krije neko drugi.

„Ko se krije, ja se nadam da će to pokazati naredna istraga, ali u neku ruku i sumnjam da će se ići ka tome", rekao je Kovačević nakon prvostepene presude.

Izvor: Nezavisne novine, N1

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.