Bosna i Hercegovina na 108. mjestu po slobodi medija

Bosna i Hercegovina na 107 mjestu po slobodi medija

Bosna i Hercegovina na 108. mjestu po slobodi medija

Prema izvještaju Freedom House-a, od 199 zemalja obuhvaćenih istraživanjem, Bosna i Hercegovina se nalazi na 108. mjestu po pitanju slobode medija.

Globalno stanje na polju slobode medija za 2014. godinu najniže je u posljednjih deset godina jer su se novinari širom svijeta naišli na ograničenja vlade, militanata, kriminalaca i medijskih vlasnika, ističe se u izvještaju

U izvještaju se kao glavni faktor navode donošenja i korištenja restriktivnih zakona protiv medija, vrlo često u ime nacionalne sigurnosti, kao i ograničenja na sposobnosti lokalnih i stranih reportera da izvještavaju slobodno u datoj zemlji. U vrijeme naizgled neograničenog pristupa informacijama i novih metoda objavljivanja sadržaja, sve je više i više područja u svijetu koja praktično postaju nedostupna novinarima, navodi se u izvještaju.
 
 

Od 199 zemalja i teritorija koje su uključene u mjerenje medijskih sloboda tokom 2014. godine 63 (32%) zemalja je ocijenjeno slobodnim, 71. (36%) označeno je kao djelimično slobodne zemlje, a u 65, odnosno 32% zemalja, mediji nisu uopšte slobodni. Samo jedan od sedam, odnosno 14 % svjetske populacije živi u zemljama sa slobodnim medijima. 

Kada su u pitanju zemlje sa najboljim statusom slobode medija, na vrhu liste nalaze se Norveška, Švedska. Među zemljama sa najgorim statusom po pitanju medijskih sloboda nalaze se Bjelorusija, Kuba, Iran, Sirija, Turkmenistan, Uzbekistan, Krim, Eritreja, Iran i Sjeverna Koreja.

Sve zemlje regije, osim Slovenije koja ima slobodne medije, žive u prostoru sa djelimično slobodnim medijima, a ocjenjeno je da je situacija najgora u Makedoniji koja se nalazi na 125. mjestu. Kosovo se nalazi na 100. mjestu, Albanija je 97, dok se Hrvatska i Srbija nalaze na 80. odnosno 82. mjestu. 

Izvor: Freedom House