Freedom Press: Nikad manje slobode medija

Freedom Press: Nikad manje slobode medija

Postotak svjetske populacije koja živi u društvima sa potpunom slobodom medija, pao je najniži nivo tokom ovog desteljeća, zaključak je ovogodišnjeg Freedom House izvještaja o slobodi medija.

Opadanje globalne medijske slobode u 2012. godini, obilježeno je dramatičnim padom u Maliju, pogoršanjem u Grčkoj kao i daljim pooštravanjem kontrola u Latinskoj Americi, dok su na Bliskom istoku uslovi i dalje neujednačeni. Nezavisni mediji se i dalje suočavanju sa ozbiljnim izazovima u brojnim sredinama koje su već označene kao neslobodne. Utjecanje autoritarne države poput Kine i Rusije koristile su razne tehnike kako bi uticali na tradicionalne medije - uključujući pritvaranje, zatvor.

 

Ukupno 197 zemalja i teritorija analizirano je tokom 2012. godine, od čega 63 (32 %) zemlje su ocijenjene slobodnim za rad medija, 70 (36%) je označeno djelimično slobodnim, dok je za 64 zemlje odnosno 32 % zaključeno da nisu slobodne. Osam zemalja u kojima je sloboda u medijima ocijenjena kao najgora su: Bjelorusija, Kuba, Iran, Sjeverna Koreja, Eritreja, Ekvatorijalna Gvineja, Turkmenistan i Uzbekistan. U ovim državama, nezavisni mediji ili ne postoje ili jedva da rade, ali pod pritiskom da djeluju kao glasnogovornici režima. Nepristrasan pristup informacijama građanima je ograničen, a neistomišljenicima prijeti zatvor, mučenje i razni drugi oblici represije. 

Kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija označene su kao zemlje sa djelimično slobodnim medijima, dok Srbija, Hrvatska, Crna Gora imaju slobodne medije. 

Kompletan izvještaj možete pronaći na Freedom House.

Izvor: Freedom House