Biznismenu sa Malte će biti suđeno za ubistvo novinarke Daphne Caruana Galizia

Biznismenu sa Malte će biti suđeno za ubistvo novinarke Daphne Caruana Galizia

Biznismenu sa Malte će biti suđeno za ubistvo novinarke Daphne Caruana Galizia

Malteška novinarka Daphne C. Galizia ubijena je 16. oktobra 2017. u eksploziji bombe koja je bila postavljena ispod sjedišta njenog automobila.

foto: screenshot YouTube/The Guardian

Malteški biznismen Yorgenu Fenechu optužen je za ubistvo istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizie, a datum suđenja još uvijek nije određen, piše Evropska federacija novinara. Njega se tereti za saučesništvo u ubistvu novinarke i kriminalno udruživanje.

Istraživačka novinarka Daphne C. Galizia ubijena je 16. oktobra 2017. u eksploziji bombe koja je bila postavljena ispod sjedišta njenog automobila. Pisala je o korupciji u malteškoj vladi, te izvještavala o nalazima iz Panama Papersa.

Za ubistvo Daphne C. Galizia su optužena još trojica muškaraca, a do sada je, jedan od njih, osuđen na 15 godina zatvora. Riječ je o Vincentu Muscatu koji je priznao krivicu za ubistvo novinarke, dok preostala dvojica čekaju suđenje.

Kako piše Evropska federacija novinara, porodica ubijene novinarke smatra da je biznismen Fenech bio pokretač ubistva, a Fenech je uhapšen 20. novembra 2019. dok je pokušavao napustiti Maltu svojom privatnom jahtom.

Optužnica protiv Fenecha je podignuta 18. avgusta ove godine a, kako se navodi, tužitelji traže doživotnu zatvorsku kaznu za njegovo saučesništvo u ubistvu novinarke, kao i dodatnih 20 do 30 godina zatvora za kriminalno udruživanje.

Evropska federacija novinara pozdravila je podizanje optužnice protiv biznismena Fenecha i pozvala vlasti Malte da okončaju nekažnjivost i kazne sve koji su umiješani u ovaj zločin.

Predsjednik Evropske federacije novinara Mogens Blicher Bjerregard je, kako se navodi, rekao da nekažnjivost za zločine nad novinarima mora prestati i da će pratiti nadolazeća suđenja, a dodao je i da se često uhapse samo ubice, dok organizatori tih zločina ostanu na slobodi.

Evropska federacija novinara piše da je u julu ove godine javnom istragom u slučaju ubistva novinarke Daphne Caruana Galizia utvrđeno da je za njenu smrt odgovorna država Malta zbog toga što nije prepoznala rizike opasne po život ubijene novinarke i poduzela korake kako bi ih izbjegla.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.