BH novinari uputili javni protest direktoru i zamjeniku direktora UKC-a Republike Srpske

BH novinari uputili javni protest direktoru i zamjeniku direktora UKC-a Republike Srpske

BH novinari uputili javni protest direktoru i zamjeniku direktora UKC-a Republike Srpske

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS-a izjavio da ‘ima službu’ koja prati rad medija.

Foto: N1

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest generalnom direktoru Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vladi Đajiću i njegovom zamjeniku Nenadu Stevandiću zbog “neprimjerenog i drskog” ophođenja prema novinarima koji prate dešavanja u ovoj zdravstvenoj instituciji tokom pandemije koronavirusa COVID-19. Đajić je tokom jučerašnje konferencije koju je organizovao Strukovni sindikat doktora medicine RS-a u svom obraćanju negirao priču o ulasku virusa u ovu bolnicu, te optužio medije i novinare N1 da su “sve slagali i da je bilo manipulacije”.

"Bilo je sad tih neodgovornih pojedinaca i sad ih ima. I vi ste zaslužni za to, i mediji i portali, što ste se ismijavali i pisali da to nije ništa, da oboljevaju samo stariji. Ja pratim sve. Imam službu koja prati sve. I vaš medij i portale. Dobijam informacije šta ko piše o meni i o kliničkom centru. Odgovorno tvrdim da je napravljena zbrka zbog pojedinaca koji misle da mogu samo da obole stariji i bolesni, a ti mladi su se ponašali onda neodgovorno i zarazili svoje djedove, bake i roditelje i napravili probleme", rekao je Đajić.

Dan ranije je priču o ulasku virusa u ovu bolnicu negirao je i zamjenik direktora ovog kliničkog centra, dok je iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a saopšteno da je u ovom entitetu povećan broj zaraženih jer je UKC RS-a postao jedan od klastera, piše N1.

Iz BH novinara smatraju da je izjava o “službi koja prati sve” posebno alarmantna jer predstavlja djelo “nezakonitog” praćenja i jer je “u kontekstu bliskih veza direktora Đajića, kao i njegovog zamjenika Stevandića, sa vladajućim političkim strukturama u Republici Srpskoj”. BH novinari pišu da bi Đajić i Stevandić uprkos njihovom političkom angažmanu, kao ljekari trebali biti uzor moralnog i humanog postupanja u interesu građana, a da se ne bi trebali baviti “okršajima” sa predstavnicima medija, a novinare dijeliti na podobne i nepodobne.

“Podsjećamo i direktora Đajića i njegovog zamjenika Stevandića da ukoliko smatraju da pojedini mediji prenose lažne informacije i neargumentovano šire paniku u javnosti, na raspolaganju su im uobičajeni i legalni načini reagiranja na takve pojave poput demantija i tužbe za klevetu, umjesto angažmana nekakvih ‘tajnih službi’ za praćenje i nadzor medija, koje svakako ne bi trebale pripadati jednom demokratskom društvu”, pišu BH novinari.

Udruženje Bh. novinari prošle sedmice objavilo je i javni protest Fahrudinu Solaku, načelniku Federalnog štaba Civilne zaštite, koji je poslao zahtjev Tužilaštvu Kantona Sarajevo za hitno pokretanje istrage kako bi se ispitali mediji koji su izvještavali o nepravilnostima pri javnoj nabavci respiratora.

Izvor: BH novinari, N1

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.