BH novinari osudili verbalne prijetnje upućene fotoreporteru Faktora

BH novinari osudili verbalne prijetnje upućene fotoreporteru Faktora

BH novinari osudili verbalne prijetnje upućene fotoreporteru Faktora

Napadač se predstavio kao osoba “iz Vlade KS”.

Upravni odbor Udruženja BH novinari osudio je verbalne prijetnje i pokušaj onemogućavanja rada fotoreportera portala Faktor.ba, Muhidina Živojevića, da fotografiše dolazak zastupnika na današnje zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo (KS).

Nepoznati muškarac je na parkingu pored zgrade Vlade i Skupštine KS prišao fotoreporteru Živojeviću i, uz psovke, prijetnje i naguravanje, zahtijevao od njega da prestane snimati. Napadač koji se predstavio kao osoba “iz Vlade KS” nije imao akreditaciju i nakon što je bezuspješno pokušao izazvati reakciju obližnje policije vratio se do Živojevića i poručio mu da će ga “zapamtiti”.

Iz Upravnog odbora BH novinara saopštili su da je ometanje medijskih radnika tokom obavljanja profesionalnih zadataka nedopustivo i da fotoreporteri imaju pravo na slobodno snimanje i fotografisanje svih javnih događaja i osoba na javnim funkcijama što uključuje i današnji dolazak zastupnika za zasjedanje Skupštine KS.

“Protivno je medijskim slobodama i demokratskim vrijednostima svako ometanje rada medijskih profesionalaca, a naročito je štetno takvo ponašanje ako ono dolazi od osoba plaćenih javnim novcem, bez obzira je li riječ o nositeljima funkcija ili osobama koje obavljaju tehničke poslove za izvršnu i zakonodavnu vlast KS”, piše u saopštenju Udruženja BH novinara u kojem pozivaju nadležno osoblje i zvaničnike KS da hitno utvrde identitet napadača i da protiv njega podnesu zakonske sankcije.

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od svih nositelja javnih funkcija u Vladi i Skupštini KS da poštuju medijske slobode i rade na stvaranju sigurnog okruženja za rad medijskih ekipa koje danima prate događaje u vezi sa (ne)formiranjem nove vlasti i aktuelnim političkim sukobima u KS.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.