BH novinari od entitetskih vlada zahtijevaju slobodan pristup informacijama

BH novinari od entitetskih vlada BiH zahtijevaju da omoguće slobodan pristup informacijama bez cenzure u vrijeme pandemije COVID-19

BH novinari od entitetskih vlada zahtijevaju slobodan pristup informacijama

U Federaciji BiH do sada pokrenuto pet krivičnih prijava zbog navodnog širenja lažnih vijesti i panike.

Foto: BH novinari

Upravni odbor Udruženja BH novinari od vlada Federacije BiH i Republike Srpske (RS) javno zahtijeva nesmetan i siguran pristup informacijama i odlukama koje se tiču pandemije koronavirusa COVID-19 u BiH bez ograničenja, cenzure ili restrikcija prema novinarima.

“Takav pristup zahtijeva hitno povlačenje odluka i uredbi sa zakonskom snagom, koje se odnose na ograničavanje slobode izražavanja i mišljenja u medijima i na društvenim mrežama, kao i ukidanje ovlasti pojedincima, policijskim i drugim sigurnosnim agencijama da cenzurišu medije i građane, uz provođenje brzih istraga ili određivanje jako visokih novčanih kazni, kao u RS”, piše u saopštenju udruženja. 

BH novinari su podsjetili na uvođenje Uredbe predsjednice RS-a Željke Cvijanović kojom se  “zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red ili mir” i to putem “sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava” i odluke Vlade Federacije BiH da se putem Ministarstva unutrašnjih poslova i jedinica za cyber criminal prate i nadziru informacije koje se šire putem društvenih mreža, u okviru kojih je do sada pokrenuto pet krivičnih postupaka zbog navodnog širenja lažnih vijesti i panike.

Upravni odbor BH novinara smatra da se “pod krinkom borbe protiv lažnih vijesti i širenja panike među stanovništvom, pokušava ugušiti profesionalno novinarstvo, koje uključuje kritičko procjenjivanje odluka vlada entiteta i kantona, kao i nadležnih kriznih štabova”. Iz udruženja navode da je bez obzira na vanrednu situaciju, nedopustivo uvođenje cezure i ograničavanja slobode i informisanja, ali i davanje širokih ovlasti pojedincima angažovanim u kriznim štabovima ili policijskim i sigurnosnim agencijama da, prema svojim mjerilima, tumače i „regulišu“ novinarska prava i medijske slobode.

BH novinari su zbog ovakvih odluka najavili da će pozvati međunarodne organizacije i evropske institucije za zaštitu slobode izražavanja i mišljenja, kako bi reagovali na cenzuru informacija i vršenjem institucionalne represije nad slobodom izražavanja u BiH.

Iz Udruženja BH novinara podsjetili i na ograničen i otežan pristup informacijama Vlade i Kriznog štaba Federacije BiH, kao i Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, koji i dalje cenzurišu informacije i ostavljaju većinu novinara bez dvosmjerne komunikacije i sveobuhvatnih odgovora na pitanja o koronavirusu. 

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.