Novinarska udruženja upozoravaju na cenzuru i moguću manipulaciju informacijama

Novinarska udruženja upozoravaju na cenzurisanje i moguću manipulaciju informacijama

Novinarska udruženja upozoravaju na cenzuru i moguću manipulaciju informacijama

Novinarima ograničen pristup pojedinim konferencijama za medije i mogućnost postavljanja pitanja.
 

Foto: Unsplash

Zbog pandemije koronavirusa COVID-19 i pod izgovorom zaštite novinara, izmijenjeni su načini održavanja konferencija za medije u pojedinim zemljama regiona, te su pristup novinara pojedinim konferencijama za medije i mogućnost postavljanja pitanju ograničeni.

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su pismo Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH sa molbom da izda Nalaz, Zaključak ili Preporuku kriznim štabovima i vladama Federacije BiH, Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona koji ograničavaju ili ne dozvoljavaju prisustvo novinarima konferencijama za medije.

Upozoravaju da “organizovanje press konferencija bez fizičkog prisustva novinara, kao i isključivanje mogućnosti njihovog direktnog dijaloga sa javnim zvaničnicima tokom trajanja konferencije, nužno vodi ka cenzuri, nepotpunom informiranju građana i mogućim političkim manipulacijama određenim informacijama”. Konferencije koje se održavaju bez prisustva novinara u Hercegovačko-neretvanskom kantonu prestale su pratiti redakcije pojedinih medija u Mostaru jer se njihova pitanja ignorišu.

Prisustvovanje konferencijama za medije bilo je zabranjeno i novinarima u Srbiji, ali je ova odluka povučena, a od 21. aprila dozvoljeno je da konferencijama za medije naizmjenično prisustvuju novinari jedne od dvije grupe medija, odnosno da jedna grupa novinara prisustvuje konferenciji jedan dan, a druga grupa dan poslije. Prvu grupu čine novinari televizijskih, radijskih i novinskih agencija, dok novinari printanih medija i portala čine drugu grupu. U saopštenju Vlade Srbije je istaknuto da se ova odluka odnosi samo na novinare, a ne i za snimatelje i fotoreportere.

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahtijevalo je da se novinarima omogući praćenje medijskih konferencija Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore je ukazalo na uskraćivanje prava snimateljima i fotoreporterima da fotografišu događaje na kojima je predsjednik Crne Gore, predstavnici Nacionalnog koordinacionog tijela, Ministarstva kulture, Vlade i Skupštine Crne Gore.

“Naime, kolege su u prethodnom periodu bile onemogućene da fotografišu događaje na kojima su bili predstavnici pomenutih insitutucija, uključujući raspravu u Skupštini – na plenumu ali i u odborima”, piše Društvo profesionalnih novinara Crne Gore u čijem dopisu je istaknuto da novinari mogu pratiti rad ovih događaja iz druge sale, ali ne i snimatelji.

Iz društva ističu da su svjesni rizika širenja epidemije, ali da se snimateljima i fotoreporterima mora omogućiti rad “makar i uz neophodna ograničenja”.

Iz društva ističu da fotografije koje šalju press službe mogu biti pristrasne i da “postoji bojazan da će na ovaj način kolege iz medija ostati bez posla jer poslodavci nemaju razloga da plaćaju zaposlene čiji je rad bez efekta”.

Ukoliko se ovakva praksa nastavi Društvo profesionalnih novinara Crne Gore u dopisu navodi da će se smatrati da postoji namjera cenzurisanja izvještavanja što ne spada u slobodu izražavanja i slobodi medija kojima teži ova zemlja.

Izvor: BH novinari, DPNCG, N1 Srbija