BH novinari: Protestno pismo premijeru Slovenije zbog Twitter objave o Avdi Avdiću

BH novinari: Protestno pismo premijeru Slovenije zbog Twitter objave o Avdi Avdiću

BH novinari: Protestno pismo premijeru Slovenije zbog Twitter objave o Avdi Avdiću

Slovenski premijer Janez Janša je na Svjetski dan slobode medija retwitovao komentar novinara iz Slovenije u kojem se novinaru Avdi Avdiću najavljuje “suđenje za više krivičnih djela”.

foto: twitter/screenshot

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je jučer protestno pismo premijeru Republike Slovenije Janezu Janši i izrazio duboku zabrinutost zbog objave na njegovom zvaničnom Twitter nalogu u kojoj se novinaru i uredniku portala Istraga.ba Avdi Avdiću najavljuje “suđenje za više krivičnih djela”, pišu BH novinari.

“Vašu objavu sa Twittera, to jest prenošenje komentara slovenačkog novinara Luke Perša, jutros su objavili brojni bosanskohercegovački mediji, protumačivši je kao direktnu prijetnju i pritisak na novinara Avdića zbog tekstova koji su objavljivani na njegovom portalu Istraga.ba, a u kojima se spominje i Vaše ime, kao i imena Vaših najbližih saradnika”, kako pišu BH novinari, između ostalog, je navedeno u protestnom pismu.

Iz BH novinara su u pismu naveli i da je nedopustivo da Janša, kao predsjednik Vlade Republike Slovenije, na Twitteru javno “proziva” bilo kojeg novinara, a posebno da takvim činom indirektno daje podršku krivičnim progonima novinara Avdića zbog njegovog novinarskog rada.

Kao posebno zabrinjavajuće, BH novinari naglašavaju to što je Janša pomenutu objavu podijelio 3. maja, na Svjetski dan slobode medija, kada sve demokratske države svijeta svijeta i njihovi predstavnici daju punu podršku nezavisnom, istraživačkom i slobodnom novinarstvu, u savremenim društvima prihvaćenom kao imperativ koji se nikada ne smije zanemariti.

BH novinari su Janši saopštili da je njegovo pravo da bude nezadovoljan tekstovima koje o njemu objavljuju mediji u Sloveniji, BiH ili bilo gdje drugo, te podsjetili da se u okvirima Evropske unije čija je članica i Republika Slovenija, takva vrsta nezadovoljstva “ne rješava krivičnim progonima novinara od strane javnih zvaničnika, već demantijima neistinitih navoda i eventualno sudskim tužbama za klevetu” što je jedini demokratski ispravan način reagovanja u slučajevima kada je neko nezadovoljan načinom pisanja pojedinih novianara.

“Krivični progon novinara zbog njihovih tekstova ili samo najava takvih postupaka predstavljaju perfidni pokušaj cenzure i zaustavljanja novinara u istraživanju tema od javnog značaja”, kako pišu BH novinari, naglašeno je u pismu upućenom Janši.

Iz BH novinara su najavili da će ovo protestno pismo poslati i kolegama iz Udruženja novinara Slovenije i svih drugih novinarskih udruženja u regiji Zapadnog Balkana, kao i sa svim EU institucijama, uključujući i Evropski parlament.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.