AP: Ubistvo novinara treba biti ratni zločin

AP: Ubistvo novinara treba biti ratni zločin

AP: Ubistvo novinara treba biti ratni zločin

Predsjednik i izvršni direktor američke novinske agencije Associated Press, Garry Pruitt, istakao je na događaju organizovanom u klubu dopisnika u Hong Kongu kako ubistva novinara trebaju biti kažnjavana kao ratni zločin.

Na događaju pod nazivom "Umrijeti u potrazi za vijestima", Pruitt je govorio o sigurnosti novinara kao i o činjenici da je 2014. godina bila najsmrtonosnija kako za novinare širom svijeta tako i za AP: "Ranije je nošenje oznake PRESS na jakni, novinarima omogućavalo određen nivo sigurnosti u opasnim zonama. Danas, to ih češće čini metom."

Pruitt je istakao kako ipak postoje mehanizmi kojima bi se smanjio rizik sa kojima se novinari suočavaju i povećale šanse da oni koji ubijaju novinare budu izvedeni pred pravdu. "Jedan od koraka jeste da medijske organizacije širom svijeta usvoje i prate sigurnosne principe i prakse, čak i onda kada sarađuju sa freelance novinarima." Pruitt smatra i da se priroda rata, a i medija, promijenila posljednjih godina i da postojeći protokoli ne mogu pratiti izazove sa kojima se suočavaju novinari. "AP vjeruje da treba postojati novi internacionalni pravni mehanizam za zaštitu novinara - na osnovu kojeg bi ubistvo novinara bilo označeno kao ratni zločin". 

Najmanje 60 novinara poginulo je radeći svoj posao tokom prošle godine, a više od hiljadu novinara stradalo je od 1992. godine od kada Komitet za zaštitu novinara bilježi ove podatke. U 90% slučajeva ubistava novinara prođu nekažnjeno.
 
Izvor: AP, FCC