BH novinari: MUP HNK ne smije cenzurisati medije i društvene mreže

BH novinari: Policija Mostara ne smije cenzurisati medije i društvene mreže

BH novinari: MUP HNK ne smije cenzurisati medije i društvene mreže

Upućen javni protest ministru unutrašnjih poslova HNK zbog namjere da mijenjaju Zakon o javnom redu i miru

foto: Mediacentar Sarajevo / Jasmin Brutus

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest ministru unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Mariju Mariću, kao i drugim vodećim ljudima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) HNK zbog namjere da, pišu BH novinari, mijenjaju Zakon o javnom redu i miru i omoguće policijsku kontrolu medijskih sadržaja i objava na društvenim mrežama. 

Upravni odbor BH novinara navodi da su Marić i njegove kolege iz MUP-a na konferenciji za medije u Mostaru najavili tu mogućnost, optuživši medije za, kako je navedeno, širenje lažnih vijesti i ugrožavanje sigurnosti građana u HNK-u kroz izvještaje o događaju od prije dva mjeseca.

“Za Upravni odbor BH novinara je potpuno neprihvatljivo da se MUP HNK opredijelio za stvaranje zakonskih mogućnosti cenzuriranja medija i ograničavanja prava novinara na slobodno i objektivno kreiranje medijskih sadržaja, a da prethodno nisu podnijeli žalbe nadležnom (samo)regulatoru ili poduzeli zakonske mjere prema onima koji su, kako je rečeno na press konferenciji, svojim medijskim objavama ‘stvarali klimu nesigurnosti’ za građane Mostara”, naglašeno je iz BH novinara.

U demokratskim i slobodnim društvima, dodali su BH novinari, policijske strukture i sigurnosne agencije bi trebale koristiti legitimna sredstva reagovanja na novinarske izvještaje, a ne posezati za novim zakonskim odredbama koje, kako se dodaje, vode ka cenzuri i ograničavanju slobode izražavanja u medijima i na društvenim mrežama.

Upravni odbor BH novinara naglašava da su posebno problematične izjave kako mediji u Mostaru neće smjeti objavljivati informacije prije i mimo zvaničnih objava MUP-a, budući da sugerišu potencijalno zatvaranje ove institucije prema medijima i javnosti, kao i ograničavanje slobodnog protoka javnih informacija od značaja za građane.

“Na istoj razini neprihvatljivosti je najava ministra Marića kako će medije i društvene mreže proglasiti ‘vanjskim medijskim prostorom’ kroz najavljene izmjene Zakona o javnom redu i miru, te da će policija ‘po službenoj dužnosti’ pokretati istrage protiv novinara, medija i osoba na društvenim mrežama”, pišu BH novinari.

Podsjetili su Marija Marića i MUP HNK da kreiranje zakonskih odrebi za policijski nadzor nad objavama u medijima i na društvenim mrežama nije evropski standard legitimnih organičenja slobode izražavanja niti može biti rješenje za publikovanje sigurnosno problematičnih sadržaja ili lažnih vijesti.  

Bosna i Hercegovina, uključujući i HNK, istakli su BH novinari, imaju adekvatne krivične sankcije za sva djela ugrožavanja sigurnosti, te Regulatornu agenciju za komnikacije i Vijeće za štampu kao tijela nadležna za reagovanje na neprofesionalno pisanje medija. 

“To bi trebao biti zakonski i institucionalni okvir reagiranja svih, pa i mostarske policije, na objave u medijima i na društvenim mrežama, a ne cenzura ili policijski nadzor nad slobodom izražavanja”, pišu BH novinari.

Izvor: BH novinari

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.