SafeJournalists: Neprihvatljive prijetnje novinaru Avdi Avdiću i Udruženju BH novinari

SafeJournalists: Neprihvatljive prijetnje novinaru Avdi Avdiću i Udruženju BH novinari

SafeJournalists: Neprihvatljive prijetnje novinaru Avdi Avdiću i Udruženju BH novinari

Konaković je prošle sedmice objavio video kojim diskredituje i napada novinara Avdu Avdića.

foto: Facebook / Elmedin Konaković

Mreža SafeJournalists mreža osudila je i upozorila na kontinuirano i brutalno političko nasilje ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Elmedina Konakovića prema uredniku i novinaru portala Istraga.ba Avdi Avdiću i Udružnju BH novinari sa ciljem njihove profesinalne diskreditacije i ugrožavanja sigurnosti.

“Postupci ministra Konakovića kao javnog dužnosnika predstvaljaju neprihvatljivo kršenje slobode izražavanja, sigurnosti i dostojanstvenog novinarskog rada, kao i neprimereno ispoljavanje političke moći nad medijskim radnicima”, naveli su iz mreže.

Podsjetili su da je Konaković sredinom prošle sedmice, 8. maja, na svom Facebook profilu objavio video u kojem je Avdić predstavljen kao osoba koja istraživačke tekstove bazira na neistinama, nekredibilnim izvorima i manipulativnim informacijama. Naveli su da je riječ o multipliciranju online napada i mrzilačkih komentara Konakovića prema novinaru Avdiću i Udruženju BH novinari, putem njegovog profila na društvenoj mreži Facebook.

Sporni video je nastao montažom dijelova Avdićevih tekstova i intervjua koje je dao različitim medijima. Uz objavu videa, ministar Konaković je napisao: „Nema sad stajanja, ova priča mora ići do kraja“, a iz mreže navode da takva objava “može implicirati još drastičnije i sigurnosno opasne postupke” prema istraživačkom novinaru i uredniku news portala Istraga.ba.

Ministar Konaković je, navode, danima poslije nastavio objavljivati komentare i montirane sadržaje sa ciljem širenja netrpeljivosti i profesionalnog diskreditiranja novinara Avdića i Udruženja BH novinari. 

Safejournalist piše da su prijetnje novinaru Avdiću intenzivirane nakon što je krajem aprila u BiH uhapšeno više osoba osumnjičenih za pranje novca, a koje se povezuju sa narko kartelom “Tito i Dino”. Avdić je godinama istraživao i pisao o vođama ovog narko kartela, te o njihovim potencijalim vezama sa pojedincima iz BiH, među kojima je, kako navode, bio i blizak prijatelj ministra vanjskih poslova BiH.

Zbog Konakovićeve objave, prošle sedmice je reagovalo i Udruženje BH novinari koji su objavili da je navedeni postupak izvan svakog razuma. Ocijenili su šokatnom činjenicu da ministar Konaković putem Facebooka dijeli video kojim se pokušava potpuno dehumanizovati Avdo Avdić, “u kojem se predstavlja kao čovjek nedostojan bilo kakvog poštovanja i prema kojem se potiče mržnja”. Napisali su da je njegov postupak u maniru gebelsovske propagandne mašinerije i pozvali Federalnu upravu policije i Tužilaštvo Kantona Sarajevo da hitno poduzmu zakonom propisanu i hitnu istragu u tom slučaju.

Nakon reakcije BH novinara Konaković je ponovo reagovao na svom Facebook profilu te napisao: “Možete sad pisati saopštenja kakva god hoćete, nikad više neću prestati lažove nazivati lažovima”.

Mreža SafeJournalists pridružila se BH novinarima, u podršci novinarima i medijima u BiH, podsjećajući na legitimno pravo i obavezu novinarskog udruženja da javno reagira na sve napade na novinare, štiteći njihovo pravo na slobodu izražavanja i siguran rad.

Iz SafeJournalistsa su rekli da će o ovom slučaju informisati sve relevantne nacionalne i međunarodne aktere. Istakli su da je svaki napad na novinare, napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Izvor: SafeJournalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.