BH novinari uputili javni protest načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću

BH novinari uputili javni protest načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću

BH novinari uputili javni protest načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću

Načelnik Srebrenice uputio prijetnje novinaru Marinku Sekuliću.

foto: Jasmin Brutus / Mediacentar

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću nakon njegovih prijetnji koje se uputio novinaru Marinku Sekuliću, ali i vulgarnih psovki.

Grujičić je, kako je javila televizija N1, 17. marta, putem telefona pozvao novinara te mu psovao uz prijetnje kako će ga “zapamtiti”.

Više sati nakon toga, javili su BH novinari, Grujičić je nastavio uznemiravati novinara šaljući mu neprimjerene poruke i primitivne uvrede. 

Sekulić smatra da je takva reakcija načelnika Srebrenice uslijedila nakon što je ovaj novinar na Facebooku podijelio članak sa jednog portala u kojem se spominje Grujičić i njegov porodični život. S obzirom na ozbiljnost prijetnji, Sekulić je odmah obavijestio policiju i zatražio zaštitu, koju je, kako je javio portal televizije N1, i dobio. Ovaj medij je juče javio da je Sekulić stavljen pod policijsku zaštitu, a prema riječima Sekulića, patrola policije obilazi njegovu kuću svaka tri sata.

“Zahvaljujući pismu šefu policije u Zvorniku kojeg je uputila Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava BiH, sada smo pod zvaničnom zaštitom policije. Patrola policije obilazi našu kuću svaka tri sata, a u međuvremenu, ako primijetim nešto sumnjivo, rekli su da zovem policiju. O tome su me i zvanično obavijestila dvojica policajaca koji su došli na adresu”, kazao je za N1 Marinko Sekulić.

Zaštitu Sekulića te istragu protiv Grujičića tražila je i Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine od načelnika Policijske uprave Zvornik koja je nadređena Policijskoj upravi Srebrenica.

Upravni odbor BH novinara najoštrije je osudio prijetnje i smatra ih grubim ugrožavanjem sigurnosti Marinka Sekulića, te atakom na njegov profesionalni i ljudski integritet. Posebno je zabrinjavajuće to, naglasili su BH novinari, što je Grujičić nositelj javne funkcije u Opštini Srebrenica, plaćen javnim novcem i što neprijerenim, verbalnim nasiljem prema Sekuliću može uticati na ponašanja svojih sljedbenika prema ovom novinaru koji sa porodicom živi u Srebrenici.

Upravni odbor BH novinara pozvao je policiju Srebrenice da hitno istraži ovaj slučaj, pozove načelnika Mladena Grujičića na saslušanje i poduzme zakonske mjere za sankcionisanje njegovog nasilničkog ponašanja.

Pravni tim Linije za pomoć novinarima (FMHL) će, naveli su BH novinari, Sekuliću pružiti adekvatnu pravnu pomoć kako bi se ovaj slučaj adekvatno procesuirao pred pravosudnim institucijama i vodio u skladu sa međunarodnim standardima zaštite prava i sigurnosti novinara.

Marinko Sekulić Kokeza je novinar koji se početkom 2000-ih s porodicom vratio u Srebrenicu. Radio je za brojne domaće i međunarodne medije, a između ostalog radio je i na radiju Opštine Srebrenica do penzije. Od početka je pratio proces povratka u Srebrenicu i okolna mjesta, snimao povratnike i detaljno bilježio sva dešavanja u gradu i okolini. N1 piše da je Sekulić zbog njegovog rada i načina izvještavanja i ranije primao anonimne pozive i prijetnje smrću, ali je uvijek nastavljao raditi svoj posao. Takođe, N1 navodi da je o Srebrenici, povratku i povratnicima, Sekulić objavio dvije knjige. Trenutno je dopisnik Deutsche Wellea i N1.

Izvor: BH novinari, N1

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.