U pola godine zabilježena 42 slučaja napada i prijetnji novinarima u Srbiji

SRG: U prvih šest mjeseci ove godine zabilježena 42 slučaja napada i pretnji novinarima u Srbiji

U pola godine zabilježena 42 slučaja napada i prijetnji novinarima u Srbiji

Od 42 formirana predmeta vezana za ugrožavanje bezbjednosti novinara u Srbiji, donijete su četiri osuđujuće presude.

foto: Jasmin Brutus/Mediacentar Sarajevo

Na jučerašnjem sastanku Stalne grupe za bezbednost novinara (SRG) predstavljen je izvještaj Vrhovnog javnog tužilaštva Republike Srbije prema čijim podacima su u prvih šest mjeseci ove godine formirana 42 predmeta vezana za ugrožavanje bezbjednosti novinara.

Kako piše Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), od formirana 42 takva predmeta, do sada su donijete četiri osuđujuće presude, četiri krivične prijave su odbačene jer je utvrđeno da ne postoji krivično djelo, dok je u tri predmeta donijeta službena bilješka “da nema mjesta pokretanju krivičnog postupka", u šest predmeta u toku je sprovođenje dokaznih radnji, u 24 predmeta podnijet je zahtev za prikupljanje potrebnih obavještenja, a u jednom predmetu "učinilac nije identifikovan" ni nakon sprovedenog predistražnog postupka.

Stalne grupe za bezbednost novinara je ustanovila da u odnosu na isti period prošle godine, nije bilo većih odstupanja, jer je zabilježen identiačan broj prijavljenih slučajeva (42).

Prema pisanju Cenzolovke, posebno su razmatrani slučajevi uvreda i prijetnji Brankici Stanković, urednici televizije Insider, a razgovaralo se i o procjeni njene bezbjednosti. Osim toga, razmatrani su slučajevi praćenje novinara Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), kao i brojne prijetnje upućene kolumnisti lista Danas, Nenadu Kulačinu, a navode se da su članovi Stalne grupe za bezbednost novinara obaviješteni i o istrazi vezanoj za napad na novinara Danasa, Vojina Radovanovića.

Stalna grupa za bezbednost novinara detaljno je informisana i o okolnostima nestanka predmeta u Višem sudu u Vranju koji se tiče prvostepene presude zbog ugrožavanja bezbjednosti zaposlenih u OK radiju. Članovi ove grupe su najavili da će intenzivno pratiti razvoj ovog slučaja, kao i proces utvrđivanja odgovornosti za nestanak predmeta koji su pokrenuli nadležni organi i institucije.

Na sastanku je, kako se navodi, posebno razmatrana situacija vezana za pojedine medijske tekstove o konačnoj presudi u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, koji su izazvali zabrinutost domaće i međunarodne medijske javnosti. Ishod ovog suđenja će, kako su najavili iz Stalne grupe za bezbednost novinara, imati ogroman uticaj na slobodu medija, bezbjednost medijskih radnika i sve procese vezane za medijske reforme koji su u toku. S obzirom na to, iz Stalne grupe za bezbednost novinara istaknuto je da se u tom slučaju očekuje vjerodostojnu presuda zasnovanu na utvrđenim činjenicama koja će predstavljati dodatni zamah unaprjeđenju vladavine prava u Srbiji.

Izvor: NUNS, Cenzolovka

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.