Rok od 72 sata za DW, Euronews i VoA da zatraže dozvole za emitovanje u Turskoj

Rok od 72 sata za DW, Euronews i VoA da zatraže dozvole za emitovanje u Turskoj

Rok od 72 sata za DW, Euronews i VoA da zatraže dozvole za emitovanje u Turskoj

Zamjenik šefa RTUK-a kaže da odluka “nema nikakve veze s cenzurom, već je dio tehničkih mjera”.
 
foto: Unsplash
 
Tri međunarodne novinske agencije Deutsche Welle (DW), Voice of America (VoA) i Euronews bi mogle izgubiti dozvolu za rad u Turskoj ako u roku od 72 sata ne zatraže dozvolu za online emitovanje. U suprotnom, pristup njihovim platformama će biti blokiran. 
 
Novinar i član višeg odbora Vrhovnog vijeća za radio i televiziju (RTUK) Ilhan Tasci kritikovao je potez RTUK-a u kojem su zatražili dozvole od DW, VoA i Euronewsa na turskom jeziku, te je kazao da to označava daljnji napad na slobodu medija u Turskoj.
 
“Većinom glasova donesena je odluka da amerikaninsesi.com, dw.com/tr i tr.euronews.com imaju 72 sata da zatraže dozvole”, napisao je Tasci na Twittereu koji je glasao protiv ove odluke RTUK-a.
 
U desetočlanom odboru RTUK-a dominiraju AKP i Partija nacionalističkog pokreta (MHP).
 
Upravni odbor RTUK-a za sada nije komentarisao upite novinara zašto je zatražio te dozvole.
 
Glasnogovornik Deutsche Wellea rekao je da ne mogu komentarisati ovu odluku jer o tome još nema službenih informacija RTUK-a.
 
Turska je posljednjih godina krenula u povećanje nadzora nad medijima dajući RTUK-u nadzor nad svim online sadržajima. Oko 90 posto medija u Turskoj sada je u vlasništvu države ili su bliski vladi. 
 
“Nakon državnih medija, na redu su međunarodne novinske stranice da se nadziru i zašuškaju”, rekao je između ostalog Tasci koji je i opozicioni zastupnik u RTUK-u.
 
Okan Konuralp, još jedan opozicioni zastupnik u RTUK-u, istakao je da je ova odluka pokušaj pretvaranja medija u mete.
 
Zamjenik šefa RTUK-a Ibrahim Uslu kazao je za dpa da će nacionalni regulator za emitovanje objaviti detaljno obavještenje o ovoj odluci na svome websiteu “u roku od jedne sedmice do deset dana”. 
 
On je citirao uredbu koju je parlament Turske usvojio 2018. prema kojoj nadzorni organ ima ovlaštenje da zabrani ili suspenduje domaće i strane medijske usluge ako ne dobiju dozvolu od RTUK-a. Zakon je stupio na snagu 2019.
 
“Ove tri web stranice će biti zatvorene osim ako ne budu u skladu s tim”, rekao je Uslu, dodajući da odluka “nema nikakve veze s cenzurom, već je dio tehničkih mjera”.
 
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je prošlog mjeseca upozorio da će njegova vlada poduzeti mjere protiv medijskog sadržaja koji se smatra štetnim po “nacionalne i duhovne vrijednosti”.
 
RTUK je u prošlosti kažnjavao televizijske stanice i streaming servise, uključujući Netflix, zbog emitovanja takvog sadržaja.
 
Turska zauzima 153. mjesto od 180 zemalja koje se nalaze na Svjetskom indeksu slobode medija prema listi Reportera bez granica iz 2021. godine.
 
Izvori: Reuters i dpa
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje