Russia Today mora prekinuti emitovanje u Njemačkoj

Ruska televizija RT DE mora prekinuti emitovanje u Njemačkoj

Russia Today mora prekinuti emitovanje u Njemačkoj

RT navodi da su licencu dobili od regulatornog tijela u Srbiji.
 
foto: Paul Zinken/dpa
 
Savezno regulatorno tijelo za elektronske medije Njemačke u utorak je od ruske državne televizije Russia Today formalno zatražilo da prekine emitovanje servisa RT DE na njemačkom jeziku.
 
Komisija za odobrenja i nadzor (ZAK) je saopštila da RT nije tražila licencu za emitovanje u Njemačkoj i da stoga nema pravo da na njenoj teritoriji emituje televizijski program. ZAK je pozvala RT da se eventualno obrati sudu i zatraži reviziju odluke, odnosno da se o njoj izjasni.
 
Pozivajući se na licencu regulatornog tijela u Srbiji, RT je sredinom decembra na više kanala, na internetu i satelitski, počela da emituje program vijesti na njemačkom.
 
Između ostalog, pokrenula je servis i na YouTubeu, vodećoj platformi za video sadržaj u vlasništvu Googlea. YouTube je RT DE isključio poslije samo nekoliko sati, pozivajući se na kršenje smjernica. Nekoliko dana kasnije, program RT DE je nestao i sa Eutelsata.
 
ZAK je postupak protiv RT DE pokrenuo dan poslije početka emitovanja, a okončao ga je ovosedmičnom odlukom. 
 
RT je dugo pripremao njemački servis, sa centralnom redakcijom u Berlinu, piše njemačka agencija dpa. Za nacionalno emitovanje, televizijskog ili radijskog programa, međutim, neophodna je licenca. Jedan od uslova za odobrenje u Njemačkoj je da program ne krši ustavnopravne principe.
 
Ta odredba je tu da spriječi zloupotrebu medija u ime nekog interesa, partijskog ili državnog. Finansirana iz ruskog budžeta, RT ima produkciju vijesti na više jezika. Priloge na njemačkom od znatno ranije nudi na internetu.
 
Dozvolu za emitovanje na njemačkom tražila je u Luksemburgu, ali zahtjev je odbačen, uz objašnjenje da treba da je traži u Njemačkoj. Prema sopstvenim navodima, RT je licencu za satelitsko i kablovsko emitovanje dobila u Srbiji i time, na osnovu evropske konvencije o emitovanju TV programa, stekla pravo da program prikazuje u 33 evropske države, piše dpa.
 
Izvor: dpa

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.