Rusija zabranjuje emitovanje DW-a nakon blokiranja RT-a u Njemačkoj

Rusija zabranjuje emitovanje DW-a nakon blokiranja RT-a u Njemačkoj

Rusija zabranjuje emitovanje DW-a nakon blokiranja RT-a u Njemačkoj

Direktor DW-a kaže da su mjere ruskih vlasti neshvatljive i pretjerane.
 
foto: Marius Becker/dpa
 
Rusija je odlučila zabraniti emitovanje njemačkog javnog emitera Deutsche Wellea (DW) u znak odmazde za zabranu emitovanja ruskog Russia Todayja (RT) u Njemačkoj.
 
Dopisnicima DW-a će, prema ruskom Ministarstvu vanjskih poslova, biti oduzete press-akreditacije a bit će zatvoren i njihov ured u Rusiji te će biti zabranjeno emitovanje na njemačkom jeziku na ruskoj satelitskoj televiziji u bliskoj budućnosti. Kažu da je ovo “prva faza njenih mjera odmazde”.
 
Njemačke vlasti su u srijedu zabranile emitovanje RT DE, kanala na njemačkom jeziku, rekavši da je njegova licenca regulatornog tijela Srbije nevažeća u Njemačkoj. No, novinarima RT DE nisu oduzete akreditacije.
 
Portparol Kremlja nazvao je odluku Njemačke političkom i rekao da je to “ništa drugo do napad na slobodu izražavanja”.
 
Kako prenosi Guardian, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je takođe saopštilo da će pokrenuti proceduru za priznavanje DW-a kao „stranog agenta“ u Rusiji i da će sačiniti spisak njemačkih državnih i javnih ličnosti koje su „umiješane u ograničavanje emitovanja RT DE i na drugi način vršenje pritiska na ruskom medijskom operateru”. Bit će im zabranjen ulazak u Rusiju, saopštilo je ministarstvo.
 
Generalni direktor DW-a Peter Limbourg rekao je u intervjuu da je odmazda Moskve premašila njegova očekivanja. “Mjere ruskih vlasti su neshvatljive i potpuno su pretjerana reakcija”, rekao je Limbourg te dodao da protestuju punom snagom protiv navedene reakcije ruske vlade te da namjeravaju pravno da je ospore. 
 
„Čak i ako moramo da napustimo zemlju, pojačat ćemo naše izvještavanje o toj zemlji. Nećemo samo ignorisati ono što se dešava u Rusiji, mi ćemo izvještavati. I činit ćemo sve više i više”, rekao je.
 
DW navodi da od 2005. ima licencu Rusije za svoje kanale na engleskom i njemačkom koji važe do 2025. i 2027. godine, piše dpa.
 
Podsjetimo, Savezno regulatorno tijelo za elektronske medije Njemačke zatražilo je od ruske državne televizije Russia Today da prekine emitovanje servisa RT DE na njemačkom jeziku.
 
Komisija za odobrenja i nadzor (ZAK) je saopštila da RT nije tražila licencu za emitovanje u Njemačkoj i da stoga nema pravo da na njenoj teritoriji emituje televizijski program. ZAK je pozvala RT da se eventualno obrati sudu i zatraži reviziju odluke, odnosno da se o njoj izjasni.
 
Pozivajući se na licencu regulatornog tijela u Srbiji, RT je sredinom decembra na više kanala, na internetu i satelitski, počela da emituje program vijesti na njemačkom.
 
Izvor: Guardian i dpa
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.