Reakcije na Dodikove izjave o medijima: Vrhunac torture prema novinarima

Reakcije na Dodikove izjave o medijima: Vrhunac torture prema novinarima

Reakcije na Dodikove izjave o medijima: Vrhunac torture prema novinarima

Mreža SafeJournalist, Udruženje BH novinari i Kuća ljudskih prava Banja Luka reagovali su na Dodikove izjave u kojima je novinare nazvao “neprijateljima srpskog naroda”.
 
foto: Twitter / Milorad Dodik
 
SafeJournalists mreža, Udruženje BH novinari, i Kuća ljudskih prava Banja Luka pozvali su predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika koji je u subotu optužio medije Capital, Buka, N1 i BN da rade protiv RS, kao i sve druge nosioce javnih funkcija, da se uzdrže od targetiranja novinara i medija.
 
Mreža SafeJournalist, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, upozorava da je ovakav način ophođenja prema novinarima i medijima opasan i da na taj način novinari postaju mete različitih vrsta napada i pritisaka.
 
U saopštenju mreža naglašava da će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju, te zatražiti njihovu intervenciju protiv nasilja prema novinarima u RS koje, kako naglašavaju, traje nesmanjenom žestinom od početka 2023. godine.
 
Udruženje BH novinari zatražilo je hitnu istragu Dodikovih prijetnji novinarima i medijima koje su, kako se navodi, ozbiljno dovele u pitanje njihovu sigurnost, kao i normalan opstanak i rad u Banjoj Luci i drugim gradovima RS. Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić podsjeća kako Dodik skoro dvije decenije ne prestaje sa prijetnjama, uvredama, brutalnim napadima i, kako navodi, rušenjem profesionalnog dostojanstva novinara i novinarki u tom bh. entitetu, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini (BiH).
 
“Ovo što se desilo u subotu na pres-konferenciji u Banjoj Luci je vrhunac Dodikove verbalne i institucionalne torture prema novinarima i medijskim slobodama. Policija i pravosuđe ne smiju da ostanu nijemi na ovaj posljednji napad jer su propustili djelovati kao odgovorne državne institucije desetinama prethodnih napada i prijetnji koje je Dodik upućivao. Nekažnjivost nasilja prema novinarima ne smije biti praksa, makar iza napada stajao i sam predsjednik jednog bh. entiteta”, navodi Rudić i naglašava da će BH novinari i Linija za pomoć novinarima poslati prijave policiji i nadležnom tužilaštvu u Banjoj Luci.
 
Kuća ljudskih prava Banja Luka, koja se pridružila kao najnovija članica mreži Kuća ljudskih prava u martu 2023. u, kako je navedeno po osnutku, ključnom trenutku s obzirom na pogoršanje stanja ljudskih prava u BiH, a posebno u RS, navodi da je Dodik u izjavama od subote medijima koje je proglasio “neprijateljima srpskog naroda”, stavio mete na čelo.
 
S obzirom da je Dodik predsjednik RS, ali i predsjednik najjače i najveće političke organizacije u RS - Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), on, kako se navodi u saopštenju, posjeduje ogromnu moć da mobiliše institucije i građane te navode da:
 
„Nastupajući sa tih pozicija, kao i sa pozicije osobe koja ima stvarnu, faktičku kontrolu nad svim polugama vlasti u RS, između ostalog i onim izvršno-represivnim, izjavama protiv medija i novinara, Dodik je pored iznošenja neistina, ujedno i ozbiljno ugrozio sigurnost novinara ovih medija direktno im stavljajući 'mete na čelo'“.
 
Verbalno nasilje, prijeteći ton i sigurnosne prijetnje predsjednika RS su, dodaje Kuća ljudskih prava Banja Luka, već uveliko stvorile atmosferu straha u kojoj djeluju mediji, udruženja i pojedinci. 
 
Kuća ljudskih prava Banja Luka navodi da daje punu podršku novinarima i novinarkama Buke, BN televizije, Kapitala i N1 i poziva nadležne organe da rade svoj posao časno i pošteno, te da zaštite novinare i medije, a predsjednika RS da prestane targetirati i nazivati „izdajnicima” i „neprijateljima” sve one koji mu nisu po volji.
 
Aleksandar Trifunović, urednik Buke, komentarišući Dodikove izjave na pres-konferenciji od subote, istakao je takođe da na ovaj način Dodik crta mete novinarima prozvanih medija i daje naredbu svojim sljedbenocima da mogu da rade šta hoće prema označenim metama, kao onda, kako je rekao Trifunović, kada mu je ostećena imovina, a kada je Dodik kazao da je to Trifunović uradio sam sebi. On je pozvao i ambasade da se posvete ovom pozivu na linč.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.