Novinarima Morači i Trifunoviću oštećeni automobili ispred zgrade u kojoj žive

Oštećeni automobili novinara Morače i Trifunovića

Novinarima Morači i Trifunoviću oštećeni automobili ispred zgrade u kojoj žive

„Osjećamo se nesigurno i ugroženo“, poručili su Trifunović i Morača.

foto: Aleksandar Trifunović / Facebook

Nepoznati počinioci sinoć su oštetili automobile Aleksandra Trifunovića, urednika magazina Buka i Nikole Morače, novinara EuroBlica i portala Srpskainfo.com na javnom parkingu ispred zgrade u kojoj žive.

Slučaj su prijavili policiji, nakon čega su danas izjavili da se osjećaju nesigurno i ugroženo. 

„Šteta je ogromna. Izgrebane su haube, vrata, krov. Policija od jutros radi uviđaj i pregledaju snimke nadzornih kamera na okolnim zgradama“, napisao je Trifunović na svom Facebook profilu.

Policija je izvršila uviđaj i utvrdila da je napadač ili više njih oštrim predmetom oštetio četiri vozila, prenosi portal Buka. Slučaj je, kako navode, okvalifikovan kao oštećenje i oduzimanje tuđe stvari.

Trifunović je u svojoj objavi naveo da je ovo pokušaj zastrašivanja, dan nakon što je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) novinare nazvao „spodobama“.

„Samo je trebalo čekati kad će neko ovo shvatiti kao naredbu“, napisao je Trifunović.

Kako su jučer saopštili BH novinari, Dodik je, na pres-konferenciji u Banjoj Luci, na neprimjeren i prijeteći način, komentarisao legitimnu borbu novinara i medija protiv kriminalizacije klevete i Nacrta izmjena Krivičnog zakonika RS, i najavio rigorozne mjere protiv nevladinog sektora i udruženja koja se finansiraju donatorskim sredstvima. Također je uputio i direktne prijetnje Siniši Vukeliću, uredniku portala Capital.ba i predsjedniku Kluba novinara Banja Luka.

Vlada Republike Srpske je 2. marta 2023. godine usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske. Nacrt predviđa uvođenje klevete i uvrede kao krivičnih djela, odnosno propisana su krivična djela protiv časti i ugleda.

U Banjoj Luci je danas održana i pres-konferencija o ovom događaju, na kojoj su govorili Trifunović, Morača i Vukelić.

Trifunović je na konferenciji objasnio da ne želi da kaže da je ovo uradio neko iz sistema, ali da je „stvorena atmosfera, da je otvoren lov na novinare, da može novinarima bilo ko šta da uradi“ bez motiva.

„Novinari su označeni kao 'spodoba', kao neko ko podriva sistem RS, nerijetko kao neprijatelji RS“, kazao je Trifunović na konferenciji.

Kako je medijima saopštio Morača, policija je uzela snimke nadzornih kamera na kojima se vidi nepoznati počinilac, i izrazio je nadu da će ova istraga imati prioritet. Rekao je i da osjeća ugroženost, posebno svoje porodice, zbog čega se nada da će policija vrlo brzo uhvatiti, za sada, nepoznatu osobu.

Morača je 24. februara saslušan u policiji u svojstvu osumnjičenog za krivično djelo povreda tajnosti postupka, u vezi teksta koji je objavio o nedavno prijavljenom slučaju silovanja 18-godišnjakinje u Banjaluci. Tokom saslušanja, oduzet mu je mobilni telefon.

Platforma za promovisanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara/ki Vijeća Evrope evidentirala je ovaj slučaj kao “uznemiravanje i zastrašivanje novinara” koje je počinila vlast.

„Novinari, medijska zajednica, aktivisti u RS će smatrati direktno odgovornim Milorada Dodika, ministra unutrašnjih poslova Sinišu Karana ukoliko ijednom novinaru ili aktivisti padne dlaka s glave, zbog stvorene atmosfere, linča prema svima koji su protiv kriminalizacije klevete“, izjavio je Vukelić na pres-konferenciji.

Objasnio je da bez obzira da li je napad na novinare povezan sa pitanjem protivljenja kriminalizaciji klevete, „novinari  strahuju ne za svoju imovinu, nego za svoje živote“. S tim u vezi, pozvao je ministra Karana da obezbijedi zaštitu novinara.

Na ove napade reagovao je i Transparency International u BiH (TI BiH), navodeći u saopštenju da „nije slučajno da su se ovi napadi desili nakon nove serije otvorenih pritisaka i prijetnji Milorada Dodika upućenih nezavisnim medijima i njegovih najava donošenja restriktivnih zakona kojima bi se stvorili preduslovi za institucionalni progon kritičara“.

„Umjesto obračuna sa rasprostranjenim pojavama korupcije i bezakonja, vlast u RS očigledno ima namjeru ućutkati one koji na to ukazuju i stvoriti uslove u kojima neće biti moguće djelovanje medija i organizacija koje nisu pod kontrolom vlasti“, navodi se u saopštenju TI.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.