BH novinari pozivaju medije na bojkot dok ne dobiju javno izvinjenje od Dodika

BH novinari pozivaju medije na bojkot dok ne dobiju javno izvinjenje od Dodika

BH novinari pozivaju medije na bojkot dok ne dobiju javno izvinjenje od Dodika

BH novinari zahtijevaju javno izvinjenje od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nakon što je novinarima pokazao srednji prst.
 
foto: N1
 
Nakon što je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik pokazao srednji prst novinarima koji su bili okupljeni ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva hitno javno izvinjenje zbog njegovog, kako su naglasili, sramotnog ponašanja prema novinarima.
 
BH novinari takođe pozivaju novinarske ekipe da obustave praćenje svih Dodikovih aktivnosti dok ne dobiju njegovo izvinjenje.
 
Kako su prenijeli brojni mediji u BiH i regionu, prilikom dolaska ispred zgrade Tužilaštva BiH 22. marta 2022. godine, Dodik je kroz prozor službenog automobila pokazao srednji prst prisutnim novinarskim ekipama.
 
Kako navodi N1, Dodik je u Tužilaštvu BiH bio zbog saslušanja u vezi sa predmetom Pavlović banka.
 
“Ovakvim gestom Milorad Dodik je još jedanput demonstrirao ponašanje potpuno neprimjereno i nedostojno jednog visokog političkog zvaničnika. Pored toga što je, po ko zna koji put, vrijeđao i ponižavao predstavnike medija, koji su ispred Tužilaštva BiH samo radili svoj posao, takvim vulgarnim ponašanjem Dodik nepovratno urušava ne samo vlastiti ugled, već i ugled države koju kao političar i član Predsjedništva BiH predstavlja”, kažu iz BH novinara.
 
Dodik je nakon tog čina na pres-konferenciji rekao kako se njegov gest odnosio samo na pojedine medije koji, kako je kazao, „kontinuirano lažu“ izvještavajući o njemu, te da srednji prst nije upućen onim novinarima koji profesionalno izvještavaju, a iz Udruženja BH novinari poručuju da to ne može ni na koji način biti opravdanje za njegove postupke.
 
Dodaju i da ukoliko smatra da pojedini mediji i novinari o njemu iznose neistine i klevete, Dodik na raspolaganju ima mehanizme poput demantija i Zakona o zaštiti od klevete, putem kojih može te medije pozvati na profesionalnu odgovornost.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.