Od bh. medija se traži odgovornost zbog govora mržnje

Od bh. medija se traži odgovornost zbog govora mržnje

Od bh. medija se traži odgovornost zbog govora mržnje

Ombudsmani za ljudska prava pozvali su vlasnike medija i urednike na odgovornost zbog govora mržnje na drušvenim mrežama i web portalima nakon rasprave o vršnjačkom nasilju, a neki mediji su odlučili ne objavljivati komentare do okončanja istrage.

Na osnovu medijskih izvještaja o navodima o vršnjačkom nasilju, nakon vijesti i rasprava o smrti 14-godišnjeg dječaka u Sarajevu prošlog mjeseca, Institucija ombudsmana za ljudska prava u BiH pokrenula je istragu, ali i pozvala medije na odgovornost zbog zabrinjavajućeg govora mržnje na društvenim mrežama i web portalima.

„Ombudsmeni BiH pozivaju medije da odgovorno i u najboljem interesu djeteta izvještavaju o ovoj temi imajući u vidu pravo djece na privatnost i poštivanje dostojanstava djeteta žrtve,“ saopštili su iz te institucije.

Nakon sedmica izvještavanja o slučaju samoubistva maloljetnika, čiji su majka i očuh u javnosti naveli da je dječak ranije bio žrtva vršnjačkog nasilja, Magazin Slobodna Bosna objavio je da do kraja istrage, koju provodi i sarajevsko kantonalno tužilaštvo, neće prenositi tekstove o slučaju koji je posljednjih dana pokrenuo brojne rasprave na društvenim mrežama i u medijima.

„Sve je kulminiralo pojavljivanjem neprovjerenog spiska sa imenima navodnih zlostavljača koji se munjevitom brzinom proširio društvenim mrežama nakon čega su uslijedile brojne prijetnje smrću i premlaćivanje djece sa spiska. Sve je prijetilo da eskalira i da izazove nove žrtve. U interesu svakog djeteta i digniteta dječaka Mahira, kao i u interesu istrage, redakcija 'Slobodne Bosne' do okončanja istražnog postupka u slučaju Mahira Rakovca neće prenositi optužbe, stavove i mišljenja vezana za ovaj slučaj. Na isto pozivamo i druge kolege.“

Vijeće za štampu BiH također je apelovalo na vlasnike medija i urednike da ureduju komentare posjetitelja i spriječe objavu prijetnji, govora mržnje i huškanja u komentarima.

„Govor mržnje nije sloboda govora i podliježe krivičnoj odgovornosti. Urednici portala preuzimaju odgovornost za posljedice koje mogu izazvati takvi komentari,“ poručeno je iz Vijeća za štampu, „Ukoliko nisu u stanju kontrolirati svoj web prostor, onda neka zatvore mogućnost komentiranja.“

Izvori: Ombudsmani BiH, Slobodna Bosna, VZS