Novosti: Zaustavite udar na slobodu govora

Novosti: Zaustavite udar na slobodu govora

Novosti: Zaustavite udar na slobodu govora

Redakcija tjednika Novosti upozorava na najnoviji napad na slobodu govora, slobodu štampe i nasrtaj na prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj, koji je pokrenula ultrakonzervativna udruga U ime obitelji.

Tjednik Novosti upozorava da se grubi napad na slobodu medija i Ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina odvija u kontekstu širokog nacionalističkog udara na medije, civilno društvo, kulturne i nezavisne institucije u Hrvatskoj.

Podsjećaju kako je Udruga U ime obitelji tražila gašenje tjednika Novosti i da je Vladi, Saboru, Savjetu za nacionalne manjine, Uredu za državnu reviziju i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske poslala svoj "Izvještaj o zloupotrebi proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini", u kojem, osim gašenja tjednika u izdanju Srpskog narodnog vijeća, traži kazneni progon njegovih novinara, urednika i izdavača.

Na press konferenciji održanoj ispred Hrvatskog Sabora i u "Izvještaju" iznesene su neistinite i zlonamjerne optužbe da tjednik Novosti svojim pisanjem vrijeđa Republiku Hrvatsku i "širi mržnju, netoleranciju i nesnošljivost prema većinskom hrvatskom narodu", poručuje redakcija, i podsjeća kako su članovi te udruge u narednim danima ponovili svoje optužbe u brojnim hrvatskim medijima, a 20. veljače pokrenuli su i online peticiju za ukidanje tjednika Novosti te tisućama automatskih e-mailova zagušili sustav Savjeta za nacionalne manjine, u okviru čijih programa se Novosti financiraju.

„Riječ je o opasnoj i orkestriranoj difamacijskoj kampanji s nacionalističkih i ksenofobnih pozicija kojom se novinare tjednika Novosti želi u hrvatskoj javnosti označiti kao državne neprijatelje i nacionalne izdajnike te usmjeriti bijes na Srpsko narodno vijeće, krovnu organizaciju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pa tako i na srpsku nacionalnu manjinu u cjelini", kaže Redakcija Novosti u saopštenju.

Slične kampanje, napominju, već su pokretane protiv Agencije za elektroničke medije, Hrvatskog audiovizualnog centra i neprofitnih medija čiji je model financiranja ukinut upravo na inicijativu udruge U ime obitelji. Ista je udruga posljednjih godina svojim agresivnim kampanjama najviše doprinijela širenju homofobne atmosfere u Hrvatskoj, što je rezultiralo nedavnim napadom suzavcem na pripadnike LGBT zajednice u Zagrebu.

Tjednik Novosti za svoj je rad dobio priznanje i podršku medijskih stručnjaka iz cijele regije, a najnoviji napad na taj list osudilo je i Hrvatsko novinarsko društvo, krovna profesionalna organizacija, koje je prozvalo udrugu U ime obitelji zbog širenja mržnje prema pripadnicima nacionalnih i ostalih manjinskih skupina te upozorilo da je riječ o hajci koja je vrlo opasna po demokratske vrijednosti u hrvatskom društvu.