Međunarodne novinske kuće odbacile optužbe da su znale da će se desiti napad Hamasa na Izrael

Međunarodne novinske kuće odbacile navode o saučesništvu u napadu Hamasa na Izrael

Međunarodne novinske kuće odbacile optužbe da su znale da će se desiti napad Hamasa na Izrael

Izrael tražio objašnjenje od Reutersa i drugih medijskih organizacija kako su njihovi fotoreporteri snimili trenutke napada Hamasa na Izrael.

foto: Pixabay/Ilustracija

Novinske agencije Reuters i Associated Press (AP), zajedno sa novinskim kućama CNN-om i New York Timesom, optužila je organizacija HonestReporting da su unaprijed znale da će Hamas napasti Izrael 7. oktobra, što su međunarodne novinske kuće negirale i čemu su se snažno usprotivile.

Na stranici HonestReportinga piše da ova američka nevladine organizacija “analizira priče, članke, stavove i slike koje se pojavljuju u medijskom izvještavanju o Izraelu, razotkrivajući i reagujući na netačnosti ili pristrasnosti”.

U saopštenju od 8. novembra se navodi da Hamas nije bio jedini koji je dokumentovao svoj napad na Izrael, te da su “užasne prizore snimili i fotoreporteri sa sjedištem u Gazi koji rade za novinske agencije AP i Reuters”. Pozivajući se na screenshotove objavljene na društvenim mrežama, iz HonestReportinga navode da jutarnje prisustvo fotoreportera na graničnom području “postavlja ozbiljna etička pitanja”.

Izraelska vlada je nakon njihovog saopštenja zatražila objašnjenje od novinskih kuća. Glasnogovornik izraelske vlade Nitzan Chen rekao je da Izrael zahtijeva objašnjenja od Reutersa i drugih novinskih organizacija u vezi sa člankom HonestReportinga, rekavši da ono što je opisano u izvještaju “prelazi svaku crvenu liniju, profesionalnu i moralnu”.

“Reuters kategorički poriče da je imao prethodna saznanja o napadu ili da smo priključili novinare Hamasu 7. oktobra”, rečeno je iz Reutersa u odgovoru na objavu HonestReportinga.

“Reuters je dobio fotografije od dva freelance fotografa iz Gaze koji su bili na granici 7. oktobra, s kojima nije imao ranije odnos”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, agencija je objasnila da su fotografije koje su objavili snimljene dva sata nakon što je Hamas ispalio rakete prema južnom Izraelu i više od 45 minuta nakon što je Izrael rekao da su naoružani napadači prešli granicu.

“Novinari osoblja Reutersa nisu bili na terenu na lokacijama navedenim u članku HonestReportinga”, navodi se iz Reutersa.

Reuters je istakao da ostaje predan pružanju nezavisnih, tačnih i nepristranih vijesti širom svijeta, u skladu sa svojim principima.

AP i CNN kazale su da su prekinule veze sa freelance fotografom Hassanom Eslaiahom nakon što je u pisanju HonestReportinga bilo navedeno da je bio prisutan sa militantima Hamasa tokom njihovog napada na Izrael. Iz AP-a je rečeno da je on povremeno bio honorarni saradnik za AP i druge međunarodne novinske organizacije u Gazi.

“Nismo imali nikakvih prethodnih saznanja o napadima 7. oktobra”, izjavio je portparol CNN-a. “Hassan Eslaiah, freelance novinar koji je radio za nas i mnoge druge medijske kuće, nije radio za mrežu 7. oktobra. Od danas smo prekinuli sve veze s njim”, dodao je CNN u saopštenju od 9. novembra.

New York Times je u izjavi koju prenosi CNN također objavio saopštenje o optužbama protiv njih, ali o drugom freelance fotografu Yousefu Massoudu, koji je također spomenut u izvještaju HonestReportinga.

“Iako Yousef nije radio za The Times na dan napada, od tada je radio važan posao za nas”, saopštili su. “Nema dokaza za insinuacije HonestReportinga. Naš pregled njegovog rada pokazuje da je radio ono što fotoreporteri uvijek rade tokom velikih događaja, dokumentujući tragediju kako je slijedila”, dodali su.

AP također naglašava da nisu imali saznanja o napadima 7. oktobra prije nego što su se oni dogodili.

“Prve slike koje je AP dobio od bilo kojeg freelancera pokazuju da su snimljene više od sat vremena nakon početka napada. Niko od osoblja AP-a nije bilo na granici u vrijeme napada, niti je bilo koji član AP-a prešao granicu u bilo koje vrijeme”, navedeno je u saopštenju agencije.

Istaknuto je da AP koristi slike koje su napravili freelanceri širom svijeta te da nakon što prihvate fotografije od freelancera, poduzimaju velike korake da provjere autentičnost slika.

Uloga AP-a je, kako je naglašeno, da prikuplja informacije o najnovijim događajima širom svijeta, gdje god da se dešavaju, čak i kada su ti “događaji užasni i uzrokuju masovne žrtve”.

Izvor: Reuters, CNN, AP

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.