Egipat: Suđenje članovima sindikata novinara

Egipat: Suđenje članovima sindikata novinara

Egipat: Suđenje članovima sindikata novinara

Tri člana sindikata novinara u Egiptu bit će izvedeni pred sud zbog optužbi za skrivanje svojih kolega za kojima je tragala egipatska vlada.
 
Foto: Pixabay
 
Predsjednik egipatskog sindikata novinara, Yehia Qalash, i dva člana odbora, Gamal Sbdel-Reheem i Khaled El-Balshy, optuženi su za objavljivanje lažnih vijesti i skrivanje novinara opozicione web stranice, Mahmouda El-Sakka i Amra Badra.
 
Advokat novinara izjavio je za Reuters kako su oni odbacili optužbe, koje se dovode u vezu sa policijskom akcijom hapšenja dvojice kolega u prostorijama egipatskog sindikata novinara, koji su tu tražili zaštitu od hapšenja.
 
Iz egipatskog Ministarstva unutrašnjih poslova potvrđeno je da su novinari opozicijske web stranice Bawabet Yanayer uhapšeni i da su bili traženi zbog kaznenih prijava.
 
Suđenje članovima sindikata novinara počet će u subotu, 4. juna, a prema pravnim tumačenjima, maksimalna kazna za skrivanje bjegunaca i širenje lažnih vijesti iznosi tri godine zatvora.
 
Odluka o podizanju tužbe protiv novinara dolazi u trenutku u kojem egipatska vlada nastoji ugušiti rastuće neslaganje protiv predsjednika te države Abdela Fattaha al-Sisija.
 
Amnesty International zatražio je od Egipta da odbaci optužbe.