Dvije iranske novinarke osuđene na zatvor nakon izvještavanja o smrti Mahse Amini

Dvije iranske novinarke osuđene na zatvor nakon izvještavanja o smrti Mahse Amini

Dvije iranske novinarke osuđene na zatvor nakon izvještavanja o smrti Mahse Amini

Međunarodne novinarske organizacije pozivaju na hitno oslobađanje novinarki Niloofar Hamedi i Elahe Mohammadi.

foto: Twitter / CFWIJ

Sud u Iranu objavio je 22. oktobra svoju preliminarnu odluku u slučaju optuženih novinarki Niloofar Hamedi i Elahe Mohammadi, koje su među prvima izvijestile o smrti Mahse Amini i njenoj sahrani, javila je Međunarodna federacija novinara (IFJ) koja je ponovo pozvala iranske vlasti da oslobode sve zatvorene novinare i medijske radnike.

Odlukom iranskog suda, navedene novinarke su proglašene krivim zbog, kako se navodi, saradnje sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) kao neprijateljske zemlje Irana, kao i zbog okupljanja i vođenja tajnih dogovora radi počinjenja zločina protiv sigurnosti Irana i provođenja propagandnih aktivnosti protiv Islamske Republike Iran.

Mohammadi je kažnjena zatvorskom kaznom od šest godina, a Hamedi sedam. Sud je u oba slučaja, svakoj od navedenih kazni dodao dodatnih pet godina zatvora zbog, kako se navodi, postupanja protiv nacionalne sigurnosti i po godinu dana zbog navodne propagande, čime bi kazne mogle iznositi 12 godina za Mohammadi i 13 za Hamedi.

Novinarke se u istražnom zatvoru nalaze od 22. septembra 2022. godine, a suđenja su se odvijala iza zatvorenih vrata, navodi IFJ. Na izrečene kazne se može uložiti žalba u roku od 20 dana. Ukoliko kazne budu potvrđene i pravosnažnom odlukom, novinarke će, piše Al Jazeera, morati odslužiti najviše zatvorske kazne, to jest sedam godina za Hamedi i šest za Mohammadi.

Hamedi, reporterka koja radi za Shargh Daily, i Mohammadi, novinarka lista Hammihan, bile su među prvima koji su izvještavali o smrti i sahrani 22-godišnje Mahse Amini koja je preminula nakon policijskog pritvora 16. septembra prošle godine što je izazvalo proteste širom Irana. Amini je bila uhapšena od strane policije zbog navodnog kršenja iranskog konzervativnog zakona o odijevanju i narušavanju morala.

Prema izvještaju IFJ, najmanje 100 novinara je uhapšeno i zatvoreno u Iranu prošle godine. Mnogi su dobili duge kazne ili su bili primorani da napuste posao. Najmanje osam redakcija suočilo se s ograničenjima zbog pritiska sigurnosnih institucija ili vlade. Više od 20 novinara osuđeno je na zatvorske kazne pod optužbama za propagandu protiv režima i djelovanje protiv sigurnosti zemlje.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger rekao je, između ostalog, da je presuda protiv Niloofar Hamedi i Elahe Mohammadi šokantna i nepravedna, i pozvao iranski sud da odustane od svih optužbi protiv novinarki i da ih pusti da slobodno izvještavaju.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) takođe je osudio odluku suda da novinarkama izrekne kazne od ukupno 13, odnosno 12 godina zatvora, i ponovo pozvao da hitno budu oslobođene. Osuda sudske odluke i poziv na hitno oslobađanje novinarki stigla je i iz Koalicije za žene u novinarstvu (CFWIJ).

Iran je, prema CPJ-ovom popisu iz 2022., država koja najviše zatvara novinare u svijetu.

 

Izvor: IFJ, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.