Žene u medijima: Prijetnje, nasilje i niže plate

Žene u medijima: Prijetnje, nasilje i niže plate

Žene u medijima: Prijetnje, nasilje i niže plate

Povodom Međunarodnog dana žena, novinarska udruženja podsjećaju na uslove u kojima rade i opasnosti s kojima se suočavaju novinarke širom svijeta.

Žene čine tek oko četvrtinu pojavljivanja u novinama, na televiziji ili na radijskim vijestima, pokazalo je istraživanje provedeno u 114 zemalja, uz pomoć mreže Međunarodne novinarske federacije. 

Prema izvještaju koji svakih pet godina o mjestu žena u medijima objavljuje Global Media Monitoring Project (GMMP), 2015. godina je godina kada je napredak na tom polju stao.

"Došli smo do platoa, do tačke kada napredak i promjena izgleda da ne postoje", kaže se u izvještaju.

Problemi nasilja, sigurnosti, zlostavljanja i maltretiranja još uvijek prate ulogu žena u medijima u mnogim regionima svijeta.

U nekim područjima, žene su meta otvorenog seksizma i diskriminacije u redakcijama i pri zapošljavanju, dok se u drugim ovo ogleda na polju (ne)napredovanja i kontinuiranog rasta nezaposlenosti: ponovno zapošljavanje žena je na najnižem nivou i one su često prisiljene pristati na nestabilne radne uslove. 

Dio izvještaja koji se bavi jednakošću spolova u evropskim zemljama, naglašava da u Evropi postoje dva pravca: ekonomski jake zemlje koje imaju viši nivo jednakosti, te zemlje pogođene ekonomskom krizom, u kojima su nivoi nezaposlenosti žena veoma visoki i gdje ekonomska kriza ima negativan utjecaj na sprovođenje ciljeva rodne ravnopravnosti.

Medijski poslovi privlače mlade žene, ali obrasci nejednakosti koji otežavaju njihovo napredovanje još uvijek su na snazi, te su žene u prosjeku plaćene 17% manje od muškaraca, navodi organizacija European Women's Lobby.

"Posljedice finansijske krize i dalje utječu na mnoge novinarke i njihova udruženja. Vraćamo se na loše stare dane, te se rodna ravnopravnost opet gleda kao luksuzni dodatak, a ne žila kucavica naših sindikalnih udruženja. Ovo je opasan trend koji će one najranjivije protjerati iz profesije ili sa vodećih mjesta u novinarskim udruženjima, brišući još više naših glasova", kaže Mindy Ran, kopredsjedavajuća u IFJ-ovom Vijeću za rodnu ravnopravnost. 

Pored nesigurnih radnih uvjeta i online prijetnji i zlostavljanja, novinarke se susreću i sa drugim opasnostima izvještavanja i političkim pritiscima, te Komitet za zaštitu novinara povodom Međunarodnog dana žena podsjeća na novinarke koje su u zatvorima zbog obavljanja svog posla: